Саркози поиска преразглеждане на Шенген и протекционизъм в Европа

Саркози поиска преразглеждане на Шенген и протекционизъм в Европа

Френският президент Никола Саркози заяви, че Шенгенските споразумения трябва да бъдат преразгледани и поиска европейски закон за насърчаване на купуването на европейски стоки в Европа по модела на американския "Buy American Act" , предадоха Франс прес и Ройтерс в неделя.

Саркози заплаши, че ще прекрати участието на Франция в Шенгенската безвизова зона, ако до дванайсет месеца в нея не бъде въведено политическо управление. "Споразуменията от Шенген не позволяват да се реагира на сериозността на ситуацията. Те трябва да бъдат ревизирани. За Шенген е необходима структурна реформа, подобна на тази, която изработихме за еврото", каза президентът, който ще се бори за втори мандат на изборите през април и май.

"Не бива да се оставя управлението на миграционните потоци в ръцете единствено на технократите и съдилищата", каза Саркози в реч на предизборен митинг край Париж с участието на десетки хиляди членове и симпатизанти на управляващата десница.

"В сегашната социалната и икономическа ситуация, ако Европа не овладее влизанията на нейна територия, тя няма да може да приема достойно новопристигащите, няма да може да отвърне на стремежа към интеграция на онези, които толкова трудно намират мястото си в обществото и няма да може да финансира социалната закрила", каза Саркози.

"Трябва да има възможност да бъде санкционирана, суспендирана или изключвана от Шенген държава, нарушаваща правилата, както може да бъде санкционирана държава от еврозоната, която не изпълнява задълженията си", продължи Саркози. Той се обяви за инструменти за управление при кризи, с които да се оказва помощ на страни, изправени пред извънредни обстоятелства и да се противодейства с единен фронт на нелегалната имиграция.

"Също както в икономиката, е необходимо засилено сътрудничество в сферата на правата на чужденците и правото на убежище", каза френският президент. Той подчерта, че въпросът е спешен, защото "дума не може да става да приемаме и да понасяме последиците от недостатъчния контрол по външните граници на Европа". "Ако констатирам, че в следващите дванайсет месеца няма никакъв сериозен напредък в това отношение, Франция ще прекрати участието си в Шенгенските споразумения, докато преговорите по този въпрос дадат резултат", заплаши Саркози.

Освен това френският президент се обяви за европейски закон по модела на американския "Buy American Act", който да задължи правителствата да насърчат купуването на стоки, произведени в Европа. Ако няма напредък по този въпрос, Франция ще въведе едностранно такъв закон, каза Саркози. "Казвам не на Европа, отваряща пазарите си, когато други не го правят. Подобно( поведение не означава приемане на свободната търговия, а означава, че Европа е безпомощна.

Франция ще настоява отсега нататък европейските малки и средни предприятия да имат запазен дял на пазарите", подчерта френският президент.

"Buy American Act" ("Купувайте американското") е протекционистки механизъм, въведен от президента Франк Делано Рузвелт през 1933 г. при Голямата депресия. Той задължава федералното правителство да купува стоки, произведени в Съединените щати и по този начин подкрепя националното производство, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?