Саркози се разграничи от ерата на Ширак

Саркози се разграничи от ерата на Ширак

Френският дясно-центристки кандидат Никола Саркози, който има шансове да замени Жак Ширак на президентския пост, се разграничи от ерата на Ширак, предаде ББС.

Той направи изявление само часове след като Ширак потвърди в телевизионното обръщение, че няма да се кандидатира отново на президентските избори през април.

Саркози каза, че “никога не се е чувствал наследник на никого”.

“Франция е република, тя не е нещо, което можеш да наследиш”, каза Саркози в интервю пред френско радио в понеделник.

Същевременно той поздрави Ширак за “достойната, искрена” реч.

Някои от съперниците на Саркози на предстоящите избори разкритикуваха остро 12-годишното наследството на Ширак на президентския пост.

Лидерът на крайната десница Жан Мари льо Пен заяви, че Ширак е довел Франция до състояние на пълна катастрофа.

“Мисля, че Ширак беше най-лошият президент в историята на Франция. С него аз губя най-лошия си противник и съм радостен”, каза той.

Кандидатката на социалистите Сеголен Роаял призова да бъде отворена нова страница в историята след ерата на Ширак.

Кандидатът на антиглобалистите Жозе Бове отхвърли като "катастрофално" наследството на Ширак и призова за реална алтернатива в ляво.

Центритският кандидат Франсоа Байру, който се очертава като сериозен съперник на Саркози и Роаял, похвали речта на сегашния президент като заяви, че той “олицетворява основните тенденции, които трябва да бъдат развивани във Франция”.

Последните проучвания на общественото мнение, публикувани в понеделник от LH2 показват, че Саркози има подкрепата на 28% от избирателите в първия кръг, Роял е поддържана от 26%, а Байру от 22%. Проучванията обаче показват, че Байру може да победи Саркози, ако достигне до втория тур.

74-годишният Ширак е президент на Франция от 1995 г., а политическата му кариера продължи 40 години. “За мен дойде моментът, в който да ви служа по различен начин”, заяви той в телевизионно обръщение в неделя вечерта.

На сбогуване той призова Франция да се бори за своите ценности, като каза, че тя е страна като никоя друга.

Същия ден Саркози заяви, че се надява да получи подкрепа от Ширак, но обеща нов подход в политиката.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?