Саркози ще се кандидатира за втори мандат

Френският президент Никола Саркози обяви в телевизионно интервю по канал TF1, че ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори.

"Да, ще се явя като кандидат за президент на изборите", каза избраният през 2007г. Саркози, който се стреми към нови пет години като държавен глава, 67 дни преди първия тур.

Взех това решение, защото днешната ситуация във Франция, в Европа, по света, който преживява от три години насам поредица от безпрецедентни кризи, е такава, че ако не поискам отново доверието на французите ще е абдикиране, обясни Саркози. Той се представи като "капитан на кораб в разгара на буря" и заяви, че "един президент на място има повече задължения, отколкото права".

"Имам какво да кажа на французите, имам предложения към тях", подчерта той и уточни, че е взел това решение от няколко седмици. Той се бори за "силна Франция" и подчертава, че централната идея на неговата кампания е "даде отново думата на народа чрез референдум". "Не трябва да се боим от думата на народа", наблегна Саркози и обещава първи референдум за безработицата, обезщетенията за безработица и преквалификация на безработни

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?