Саркози си навлече критики с изказване за педофилите

Саркози си навлече критики с изказване за педофилите
Водачът в кандидат-президентската надпревара във Франция Никола Саркози бе атакуван от политически противници за коментари по адрес на педофилите, предаде ББС.

Кандидатът на социалистите Сеголен Роаял каза, че възгледите на Саркози за това, че някои хора са “педофили по рождение” е “изключително сериозно”.

Доскорошният вътрешен министър Саркози е кандидат на управляващия Съюз за народно движение и според прогнозите има шанс да спечели първия тур на изборите на 22 април, както и втория тур на 6 май.

През последните дни той влезе в остър спор и с крайно-десния кандидат Жан-Мари Льо Пен по въпросите на имиграцията.

Центристкият кандидат Франсоа Байру, който в момента е трети в класацията след Саркози и Роаял, заяви, че коментарите на Саркози за педофилите са “много обезпокоителни”.

В интервю за философско списание, публикувано през уикенда, Саркози казва, че е “склонен да мисли, че хората се раждат педофили и е проблем също така, че не знаем как да се справим с тази патология”.

Във вторник Саркози се опита да неутрализира казаното и запита риторично: “Кой може да ми каже, че е нормално да се изнасилва тригодишно момче? В тази връзка, какво е природата и какво е възпитанието? Бих се въздържал да реша по единия или другия начин”.

Льо Пен определи тези коментари като “абсурдни”.

Отляво, Зелените и антиглобалисткият кандидат Жозе Бове, обвиниха Саркози в проповядване на “евгеника”, докато комунистическият кандидат Мари – Жорж Буфе каза, че генетичният аргумент е “чудовищен” и е използван като идеологическа база на нацизма.

Саркози отвърна на Льо Пен за изказването му, че имигрантските корени на десния кандидат са фактор в изборите.

“Искам да кажа на Льо Пен, който настоява, че аз не съм достатъчно французин, за да бъда президент, че - да, аз съм дете на имигранти. Аз съм  син на унгарец и внук на грък, който се е бил за Франция в Първата световна война”, заяви Саркози.

“Аз съм французин със смесена кръв, който вярва, че един човек е французин толкова, колкото обича Франция...Франция не е расова, нито етническа група”, допълни той.

Междувременно сатиричният седмичник "Канар аншене" писа, че Саркози обещал на президента Жак Ширак да го спаси от съдебно преследване след приключването на мандата му. В сряда Елисейският дворец отхвърли тези твърдения и ги определи като “напълно неоснователни”.

Изданието пише, че "в замяна на подкрепата на Ширак за неговата кандидатура, Саркози се ангажирал в случай на победа да спести на досегашния президент всякакво съдебно преследване". Това щяло да стане с включване на допълнителен член към наказателния кодекс, задължаващ следователите да приключват следствените дела в определен срок (не повече от десетина години).

Списанието припомня, че през последните 10 години името на Ширак се свързва с няколко афери, които може да завършат "в чекмеджето" – например скандалите с  "мъртвите души", назначавани в парижкото кметство и фалшивите фактури от общинската печатница по времето, когато Жак Ширак е бил кмет на столицата. По първия случай беше осъден бившият премиер Ален Жюпе, а тогава досието на Ширак беше отделено от делото.

Ширак трябва да бъде изслушан пред съдия на 16 май, след края на втория му президентски мандат.

Миналия месец Саркози обяви публично, че ако бъде избран за президент, няма да се намесва в тези казуси, защото държавният глава няма такава роля, а всичко се решава от правосъдието.

Споделяне

Още от Свят