Саркози спечели първия тур на изборите във Франция

Саркози спечели първия тур на изборите във Франция

Кандидатът на десницата на президентските избори във Франция Никола Саркози очаквано спечели първия тур на президентските избори след като получи 31.11 процента от гласовете на своите съграждани. Заедно с него на балотаж отива и кандидатката на левицата Сеголен Роаял, за която гласуваха 25.84 процента от французите.

Засега не са отчетени резултатите от вота в чужбина. Трето място спечели центристът Франсоа Байру, който получава 18.55 процента, а на четвърто е лидерът на крайната десница Жан Мари льо Пен с 10.51 процента.

В изборите участваха общо 12 кандидата. Останалите осем получават между 0.34 и 4.11 процента от гласовете на близо 44-те милиона французи. Балотажът между Саркози и Роаял ще проведе на шести май.

Първият тур на вота протече при изключително висока избирателна активност. Около 85 процента от всички французи отидоха до урните. Този резултат е съпоставим с първите преки президентски избори във Франция през 1965 година.

След обявяването на първите резултати в неделя вечерта, стотици привърженици на Саркози се събраха в голяма концертна зала в центъра на Париж на десния бряг на река Сена. Голяма част от тях посрещнаха новината за победата на техния избраник с виковете "Сарко президент" и "Никола в Елисейския дворец".

На левия бряг на Сена, щабът на Роаял също отчете резултатите от вота като успех. Въпреки това шансовете ѝ за победа на балотажа не изглеждат особено големи. В телефонна анкета веднага след обявяването на резултатите от първия тур стана ясно, че на 6 май Никола Саркози най-вероятно ще получи между 52 и 54 процента от гласовете, а  Роаял близо 6 процента по-малко - между 46 и 48 процента.

Телефонната анкета показва, че двамата останали в борбата ще си поделят гласовете на центриста Франсоа Байру, но Саркози има сериозно преимущество в борбата за гласовете на Жан-Мари льо Пен. Там той печели 75 процента от избирателите на лидера на крайната десница.

В речта си след победата Саркози обяви, че смята да "обедини френския народ около една нова френска мечта". От своя страна Роаял призова всички французи, които се припознават в нейната програма за “реформи без бруталност”, да я подкрепят.

С това социалистката деликатно припомни момент от политическата кариера на Саркози като вътрешен министър на страната. Преди две години той си навлече гнева на живеещите в предградията на големите френски градове с твърдите действия на полицията при потушаването на бунтовете, последвали смъртта на две момчета.

Трима от левите кандидати за президент вече призоваха за подкрепа на втория тур за Сеголен Роаял. Това бяха кандидатът на комунистическата партия Мари -Жорж Бюфе, Арлет Лагийе от партия Работническа борба и кандидатката на Зелените Доминик Воане. Антиглобалисткият претендент за президентския пост Жозе Бове също подкрепи Роаял.

Лидерът на националистите Жан-Мари Льо Пен коментира резултатите си не като поражение, а като "отсъствие на победа". Той обяви, че ще заяви подкрепа за някой от кандидатите на 1 май. Своето становище за балотажа не е изказал и центристът Франсоа Байру. В първите си коментари обаче, той отбеляза, че  френската политика никога вече няма да бъде каквато бе досега.

“Най -после във Франция има център, силен и независим”, добави той.  

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?