Саркози топи преднината на Оланд

Френският президент Никола Саркози скъсява разстоянието със социалиста Франсоа Оланд, който води засега в предстоящия президентски балотаж. Последните анкети сочат, че Саркози отбелязва напредък след телевизионните дебати пред два дни, съобщи Ройтерс.


Проучване на Бе Ве А (BVA) показва, че Оланд има подкрепата на 52.5 процента от избирателите - с два процента по-малко от края на април, а Саркози бележи напредък с два процента, до 47.5 на сто.


Анкетата на Тe Ен Ес-Софрес (TNS-Sofres) сочи, че резултатът на Оланд е спаднал с 1.5 процента до 53.5 на сто в сравнение с миналата седмица, а този на Саркози се е повишил до 46.5 на сто от 45 на сто.

40 процента от анкетираните от Бе Ве А въпреки това са на мнение, че Оланд е бил по-убедителен в телевизионните дебати, а 31 на сто са изразили предпочитания към консервативния Саркози.

Четири проучвания, извършени след телевизионните дебати, показват, че Саркози отбелязва напредък, а подобни резултати обявиха и агенциите за социологически проучвания Харис
Интерактив и Се Ес А.

Отделно проучване на Опиниън уей (Opinion Way), извършено преди и след дебатите, показва, че преднината на кандидата на социалистите е намаляла до пет процента.

Въпреки подобряването на резултата на Саркози, Оланд все още има голяма преднина за вота в неделя - според последните проучвания тя е средно 6 процента.


Проучването на Те Ен Ес-Софрес сочи също, че 32 процента от гласувалите за центриста Франсоа Байру в първия кръг ще дадат гласа си за Саркози, а 37 на сто ще подкрепят Оланд. 52 процента от поддръжниците на водачката на крайнодесния Национален фронт
Марин льо Пен ще гласуват за Саркози, 7 на сто за Оланд, а 41 процента ще се въздържат от гласуване.

Споделяне

Още от Свят