Саркози увеличава преднината преди втория тур в неделя

Саркози увеличава преднината преди втория тур в неделя

Петък е последният ден за предизборната кампания във Франция преди втория на тур на президентските избори в неделя. Последните социологически проучвания показват, че кандидатът на управляващата десница Никола Саркози е увеличил преднината си пред кандидата на социалистите Сеголен Роаял след излъчения на живо телевизионен дебат в сряда.

Според проучване, публикувано във в. “Фигаро” в петък, 54.5 на сто от френските избиратели възнамеряват да гласуват за Саркози, а Роаял ще получи 45.5 процента. Подкрепата за Роаял е намаляла с 2.5 пункта, докато Саркози е увеличил преднината си с 2.5 пункта в сравнение с предишно проучване.

Повечето френски гласоподаватели вече са решили за кого да гласуват, колебаещите се са едва 10 на сто, предаде ББС.

Макар че Саркози далеч не е консенсусна фигура, малцина се съмняват в неговата компетентност и способността му да си върши работата.

През последните дни от кампанията Сеголен Роаял се опита да навакса, но изправени между лявото и дясното, повечето французи смятат да изберат пътя на реформи, предлаган от Саркози, отбелязва кореспондентът на ББС.

Двамата кандидати избраха противоположни краища на страната за провеждане на заключителните си митинги в четвъртък. Никола Саркози беше в южния град Монпелие, където обеща да обедини нацията, да стимулира икономиката и да постигне пълна трудова заетост. Той говори пред повече от 15 хиляди свои привърженици, които дойдоха на срещата въпреки силния дъжд. 

Социалистката Сеголен Роял беше в град Лил в северната част на страната, където обеща да изгради нова Франция. На митинга се събраха близо 25 хиляди души от района, който по традиция е силно свързан с левицата.

Първият кръг от изборите беше спечелен от 52-годишния Саркози с 31%, докато Сеголен Роял получи 25%.

Според наблюдатели последните митинги не са променили нищо в настроенията на избирателите, тъй като са били проведени в традиционни крепости на двамата кандидати за президентския пост.

И Саркози, и Роаял, бяха доволни и твърдяха, че са спечелили телевизионния дебат в сряда вечерта, който бе гледан от 23 милиона души.

Основните теми в предизборния дебат са заетостта, състоянието на икономиката и на реда и законността в страната.

Сеголен Роаял получи индиректна подкрепа от центриста Франсоа Байру, който бе трети на първия тур на президентските избори и не се класира за втория.

Байру, който бе силно критичен към Саркози, заяви в интервю пред в. “Монд”, че няма да гласува за него.

В четвъртък Саркози отново се обяви в защита на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.

В телевизионно интервю той каза, че ако спечели изборите, при неговото президентство Франция няма да мълчи за нарушенията на правата на човека в редица държави по света. Той спомена конкретно значението на освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, които са в либийски затвор повече от осем години. "Гласът на Франция по такива въпроси трябва да звучи силно и трябва да бъде чут. Ние сме длъжни да заявим открито на тези страни това, което не ни харесва у тях", заяви Саркози.

Той е критичен към досегашния външнополитически курс на страната "в стил реалполитик". Изтъкна, че е недопустим отказа от определени принципи заради малко вероятното получаване на някакви икономически договори в замяна.

Споделяне

Още от Свят