Саркози вече е в Триполи, очакват се бизнес споразумения

Саркози вече е в Триполи, очакват се бизнес споразумения

Френският президент Никола Саркози, чиято съпруга Сесилия се прочу за една нощ с успешното освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия, пристигна в сряда на визита при либийския лидер Мумамар Кадафи.

Саркози заяви, че иска да помогне на Джамахирията да възстанови отношенията си с международната общност след края на кризата с медиците. Те напуснаха Либия с френски правителствен самолет, придружавани от съпругата на Саркози, с което бе разчистен пътя за визитата на президента, в която той ще се опита да прокара френски бизнес интереси и да задълбочи дипломатическите връзки, предаде Ройтерс. След това Саркози ще отпътува за Сенегал и Габон.

“Ние ще развиваме търговски отношения със страна, с която няма причини да нямаме такъв вид отношения”, заяви френският министър на икономиката Кристин Лагард в сряда.

През 2003 г. Либия излезе от десетилетия международна изолация, след като се съгласи да прекрати програмите си за оръжия за масово унищожение и да плати компенсации на роднините на 270 жертви от взривения американски самолет над Локърби през 1988 г.

Година по-късно Либия подписа сходно споразумение с Франция за атентата срещу самолет на френската компания ЮТА през 1989 г. , който се разби над Нигер и уби 170 души. Франция осъди задочно шестима либийци за атентата, за който Либия отказва да поеме отговорност.

Заради тази криза френско-либийските контакти, които бяха топли през 1970-те години, достигнаха най-ниската си точка, а след постигането на споразумение французите заговориха за това ера във взаимоотношенията. 

Френски петролни фирми, сред които гиганти като “Тотал” спечелиха от отсъствието на американски конкуренти в Либия, които преустановиха работа там след наложените през 1986 г. икономически санкции.

Американските петролни фирми вече възстановиха дейността си в Либия и след снемането на санкциите участваха в три лицензионни търга, целящи да привлекат чужди инвестиции и засилят износа на петрол.

Повечето разрешения бяха дадени на американски, японски и руски фирми.

Саркози се стреми да поддържа френското влияние в Триполи, докато останалите западни сили си проправят път към Триполи, а Вашингтон постепенно възстановява дипломатическото си присъствие там.

“Французите са изключително заинтересовани да влязат на либийския оръжеен пазар, по –точно от възможността да продават бойни самолети Рафал, заяви Франсоа Хисбур от базираната в Париж Фондация за стратегически изследвания.

“Докато обаче в тези невинни хора бяха държани като заложници в либийската държава, нищо подобно не можеше да се случи”, казва той пред СиЕнЕн.

Либия освен това е установила контакти в френската компания “Арева” за развитие на атомна енергетика.

Френски дипломати очакват подписването на контракти в рамките на президентската визита.

Саркози отхвърля да има връзка между освобождаването на медиците и предоставянето на ядрена технология на Либия.

Наскоро, след като стана ясно, че кризата с българските медици ще бъде разрешена, администрацията на Буш номинира първия американски посланик в Либия от 35 години насам, посочва Ройтерс.

Бившият британски премиер Тони Блеър разчисти пътя за изход от кризата с медицинските сестри по време на визитата си в Либия през май тази година. Това бе второ посещение на Блеър в Триполи след прекратяването на санкциите. В момента Великобритания не желае да бъде задмината от Саркози, за което свидетелства и съобщението на британското правителство от сряда, че държавният министър на Форин офис лети за Триполи. Той ще се среща с либийски представители във връзка с по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?