Със 100 хил. лв. на ден набъбва сметката за АЕЦ "Белене"

Със 100 хил. лв. на ден набъбва сметката за АЕЦ "Белене"

Със скорост от над 100 хил. лв. на ден нараства сметката за АЕЦ "Белене", заради това, че вложените пари във все още замразения проект не се възвръщат. Това сочи брояч на разходите за ядрения строеж, разработен от "България Аналитика".

Според обявени от енергийното министерство данни, в проекта са вложени над 3 млрд. лв. От "България Аналитика" са събрали публично известните разходи на "Националната електрическа компания". Те са за инженеринговия консултант "УорлиПарсънс", финансовия консултант "Делойт", лихви по тегления за структурирането на проекта заем от БНП-Париба, за руския доставчик на оборудване "Атомстройекспорт" – по споразуменията и за арбитражния спор, за адвокатски хонорари за съдебните дела, за издръжка на проектната компания за ядрения строеж, както и за държавни такси около разрешителните и лицензирането на проекта.

Макар строежът да е спрян от март 2012  г., а в момента да е в очакване на потенциалните кандидат-инвеститори, той продължава да трупа разходи, които са потенциални загуби, изчисляват от организацията. Причината е, че затворените в проекта пари не носят възвръщаемост, каквато е целта на всяка инвестиция. Ежесекундното нарастване на разходите за АЕЦ "Белене" е изчислено при оскъпяване с около 4 процента на направените досега вложения. Такава е средната лихва по заемите на "Българския енергиен холдинг", притежаващ "Националната електрическа компания"  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?