Със 100 лв. повече дава държавата за годишна издръжка на онкоболен

Президентът Георги Първанов остро разкритикува ключови текстове от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2005 г., но не посмя да му наложи вето и го пусна за обнародване.

Определилият се като социален президент използва благодатната тема за пенсионния бюджет, за да развие някои от прозвучалите през годината тези на социалистическата партия, чийто бивш лидер е Първанов.

Държавният глава разкритикува планираното за следващите три години леко нарастване на личните пенсионни вноски за сметка на намаляването на осигуровките, които се внасят в общия фонд на НОИ. Георги Първанов се обяви и против затягането на режима за отпускане на инвалидни пенсии.

Държавният глава очевидно влиза в ампоато си на социален президент, коментира председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов, който обори тезите на Първанов.

Недоволството на Първанов не стигна до вето

Обяснението на Първанов, че въпреки критиките си пуска закона е, че едно вето би затруднило финансирането на социалните дейности от началото на следващата година. Затова той "настоява" парламентът да преразгледа посочените от него текстове в закона още в началото на следващата година.

В конституцията ясно е записано кой има право на законодателна инициатива, няма процедура, по която можем да обсъдим предложенията на държавния глава, обясни безсмислието на президентския призив Хасан Адемов.

Ако Георги Първанов беше наложил вето, парламентът щеше да е задължен да преразгледа върнатите от него текстове. Сега единствената възможност е депутати да внесат предлаганите от Първанов промени, допълни Адемов.

Първанов: Следващият парламент да решава за пенсионните вноски
Адемов: Очевидно президентът държи само на държавното осигуряване

Според оповестените в четвъртък мотиви на президента, той възразява срещу записаната в закона промяна в осигурителния кодекс, която въвежда график за увеличаване на вноската на гражданите и работодателите в пенсионните дружества от 3% през 2005 г. на 4% през 2006 г. и на 5% през 2007 г., и съответното намаляване на вноската за държавния фонд "Пенсии" на НОИ съответно на 26, 25 и 24% през тези години.

Аргументите на Първанов са, че на фона на отделяната голяма субсидия от държавния бюджет за пенсионния фонд, планираното намаляване на осигурителните приходи в НОИ може да доведе до затрудняване на социалните плащания на института. Все пак президентът не е посмял да "предположи" директно, че може да се затрудни изплащането на пенсиите.

Според Първанов, за чиято бивша партия социолозите отреждат най-добрите резултати на предстоящите парламентарни избори, следващото управление на държавата трябва да решава как да се променя съотношението между вноските в частните фондове, които се натрупват по сметката на всеки осигуряващ се, и тези в държавното НОИ, от които се плащат сегашните пенсии.

Не е редно управляващото мнозинство да приема дългосрочни решения по този въпрос с годишния бюджетен закон, в последните месеци на своя мандат, смята президентът. Според него, много по-приемливо е с тези проблеми да се ангажира следващият парламент. Той трябва да определи и размера на вноските за пенсия за 2006 и 2007 г.

Очевидно екипът на президента Георги Първанов трудно възприема тристълбовия модел на социално осигуряване (държавно обществено, задължително допълнително и доброволно осигуряване), коментира председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

Според него Първанов очевидно държал само на държавното осигуряване, което обаче не може да реализира целите на българския пенсионен модел.

Политическата партия, от която идва президентът, през 2000 г. гласува против осигурителния кодекс, така че не е чудна позицията му днес, допълни още депутатът от ДПС.

На опасенията на Първанов от срив в системата Адемов отговори, че въпросът за промените в процентното съотношение на пенсионната вноска е бил обсъждан многократно в парламента с представителите на пенсионните дружества, на НОИ и на социалното министерство, така че едва ли могат да се очакват драматични последици от записаното в закона.

Председателят на социалната комисия напомни, че увеличаването на осигуровките в личните партиди за сметка на общия "кюп" на НОИ е и ангажимент, поет от България пред международните институции във връзка с подписването на заема ПАЛ 2 от Световната банка. Не виждам нещо лошо пенсионните дружества да знаят предварително с какъв ресурс ще разполагат в средносрочен план, допълни Адемов.

Първанов: Рестрикциите с инвалидните пенсии ощетяват хората
Адемов: Премахваме възможностите за злоупотреби

Друга критика на държавния глава по закона за бюджета на ДОО е заради премахването на възможността за избор между пенсия за трудов стаж и пенсия за инвалидност. Парламентът реши, че пенсия за инвалидност вече няма да се отпуска на лица, на които е отпусната пенсия за трудов стаж и възраст.

Според президента обаче така незаслужено се ощетяват хората, за които пенсията за инвалидност би била по-благоприятна. Така се отнемат утвърдени права на гражданите, има и противоречие с общите конституционни и осигурителни принципи, смята Първанов.

Хасан Адемов обаче опонира, че смисълът на инвалидната пенсия е да замести липсата на трудови доходи. Този, който е придобил право на пенсия по старост, не е лишен от доходи, каза той.

Адемов посочи, че докато е съществувала възможността за две пенсии с промъкнал се текст в кодекса за задължително обществено осигуряване, броят на инвалидите в България за три години се е увеличи със 140 хил. души, "без да е имало някаква епидемия".

Споделяне

Още от България