Със 143 млн. лв. грант 340 фирми ще си купят нови машини

Със 143 млн. лв. грант 340 фирми ще си купят нови машини

Започва изпълнението на 340 проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от над 143 млн. лв.

Договорите на бенефициенти по процедура за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия бяха връчени във вторник от заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова, съобщи Министерството на икономиката.

Целта на процедурата е повишаване на конкурентоспособността и засилване на експортния потенциал на българските предприятия, каза Иванова.

Това е втората обявена процедура за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия от началото на този програмен период, тъй като интересът на бизнеса към нея е изключително висок.

"Доказателство за това са оценените над 1500 подадени проектни предложения. Постъпиха много качествени проекти и обсъждаме възможността за наддоговаряне по процедурата", каза Иванова.

По думите ѝ с тези европейски средства по ОПИК българските фирми ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да осигурят ръст и заетост.

"Министерството на икономиката продължава да работи за подобряване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и за подпомагане на износа им до международните пазари", каза още Иванова.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?