Със 150 хиляди намаляват работещите в сивата икономика от ноември 2002 г. до март 2003 г.

Намаление на дела на работещите без трудови договори от 25% през ноември 2002 г. на 16,5% през март 2003 г. регистрират данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Стойността на намалението е леко завишена заради представителността на получаваната информация и вероятно работещите в сивата икономика за периода са намалели действително с около 150 хиляди, обясни координаторът на проекта Руслан Стефанов на кръгла маса "Сивата икономика в България - последни тенденции", организирана от Коалиция 2000.

За да продължи снишаването на заетостта в сивата икономика според авторите са необходими подобряване на бизнес- средата и публичните услуги, на взаимодействието между икономическото, финансовото и социалното министерство и създаване на институция, която да стимулира фирмите да работят според трудовото законодателство.

За първите шест месеца на тази година са направени 16693 проверки на бизнеса, при които са регистрирани 71108 нарушения на трудовото законодателство, показват данни на агенция "Главна инспекция по труда".

Изследването показва, че през 1998-1999 г. България е била на второ място- с 30.4%, по дял на работната сили в икономиката в сянка от работоспособното население след Македония, където делът е бил 35.1 процента.

В страните от бившия Съветски съюз най-висока е била тази стойност за Украйна - 41.2 процента. Най-малък от бившите социалистически страни за периода е бил делът на заетите в сивата икономика в Чехия - 12.6 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?