Със 160 хил. лв. глобени завод за олио и дистрибутор за налагани минимални цени

Със 160 хил. лв. глобени завод за олио и дистрибутор за налагани минимални цени

С общо над 160 хил. лв. са глобени фирмата за производство на олио "Звезда" и дистрибуторът ѝ "КООП Търговия и туризъм“ за това, че се налагали фиксирани минимални цени на други търговски фирми, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във вторник. Според антимонополния орган това е забранено вертикално споразумение, което нарушава конкуренцията на пазара.

 

Затова КЗК е санкционирала с 85 673 лв. "Звезда“ АД със 76 154 лв. - "КООП Търговия и туризъм“ АД за извършените нарушения.

 

В рамките на извършен от комисията секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио е установено, че "КООП Търговия и туризъм“ е била длъжна да се съобразява с препоръчителните цени в ценовата листа на производителя и така дистрибуторът не е можел да продава стоката на цена под минималната. Ограничението е важело и за поддистрибуторито, които били длъжни да съгласяван цените, на които ще предлагат продуктите с представител на "Звезда“ АД. Имало и предвидени санкции, ако стоката се продава на цена под "препоръчителната минимална" на производителя.

 

По този начин дистрибуторът е лишен от свободата да определя сам пазарното си поведение и ценовата си политика. Залагането на фиксирани и минимални препродажни цени на бутилираното слънчогледово олио лишава дистрибутора от възможността да намали цените като реакция от ценовия конкурентен натиск и води до поддържане на по-високи цени за крайните клиенти. Директният ефект е поддържане на високи цени за продуктите от определена марка, посочват от КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес