Със 7 млн. лева ще се осигури безжичен интернет в 700 училища

Със 7 млн. лева ще се осигури безжичен интернет в 700 училища

На следващото си заседание правителството ще отпусне 7 млн. лева за осигуряването на безжичен интернет в 700 училища. Така с Wi-fi ще бъдат покрити 1800 от 2400 училища в цялата страна. За останалите 600 образователни институции пари ще се дават през следващата година.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък.

Целта е по този начин да се насърчи използването на информационни технологии по време на обучението. Отделно Вълчев припомни, че се подготвя проект за създаването на образователен облак и за купуването на интерактивни дъски и проектори за около 2000 училища. Той ще се финансира с пари от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Идеята е да се насърчат учителите да създават електронни уроци, а децата да ползват информационните технологии в обучението си. По думите на Вълчев преподавателите ще получават парични бонуси за всеки създаден от тях електронен урок, качен в образователния облак.

И безжичният интернет, и облачната услуга трябва да са безплатни за децата и учителите.

"Днес информационните технологии променят както света, в който живеем, така и възможностите за учене на децата. И занапред сигурно ще се водят споровете - "за" и "против", таблетите или смартфоните в училищата, но е установено, че в училищата, в които се използват информационните технологии, учениците учат по-добре и имат по-добри образователни резултати", каза Вълчев.

Той съобщи, че през следващата година ще започне и голям проект по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж", който ще включва обучение на учителите, но и дейности по интереси в областта на компютърното моделиране от първи клас. Има отделени от държавния бюджет и 25 милиона лева допълнително за 2019 г. за дейности по интереси, основно в областта на информационните и комуникационни технологии.

"Предизвикателството на бъдещето е да свърже изчислителната мощ на машините, на изкуствения интелект, със социално-емоционалните умения, с отговорността и ценностите на човека. Това може да се направи, ако се свържат дигиталните умения с всички останали умения, но най-вече с креативността, защото не знаем дали утре - дори програмирането, няма да се прави от машини", коментира Вълчев.

Той каза още, че е приключила проверката за това дали цените на новите учебници най-вече за ІХ клас не са завишени. Резултатите показали, че проблеми няма. Средната цена на учебниците била 12 лева и не можело да се говори за "монополни печалби или завишени стойности, които да не са оправдани от гледна точка на пазара".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?