Със 7 млн. лева ще се осигури безжичен интернет в 700 училища

Със 7 млн. лева ще се осигури безжичен интернет в 700 училища

На следващото си заседание правителството ще отпусне 7 млн. лева за осигуряването на безжичен интернет в 700 училища. Така с Wi-fi ще бъдат покрити 1800 от 2400 училища в цялата страна. За останалите 600 образователни институции пари ще се дават през следващата година.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък.

Целта е по този начин да се насърчи използването на информационни технологии по време на обучението. Отделно Вълчев припомни, че се подготвя проект за създаването на образователен облак и за купуването на интерактивни дъски и проектори за около 2000 училища. Той ще се финансира с пари от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Идеята е да се насърчат учителите да създават електронни уроци, а децата да ползват информационните технологии в обучението си. По думите на Вълчев преподавателите ще получават парични бонуси за всеки създаден от тях електронен урок, качен в образователния облак.

И безжичният интернет, и облачната услуга трябва да са безплатни за децата и учителите.

"Днес информационните технологии променят както света, в който живеем, така и възможностите за учене на децата. И занапред сигурно ще се водят споровете - "за" и "против", таблетите или смартфоните в училищата, но е установено, че в училищата, в които се използват информационните технологии, учениците учат по-добре и имат по-добри образователни резултати", каза Вълчев.

Той съобщи, че през следващата година ще започне и голям проект по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж", който ще включва обучение на учителите, но и дейности по интереси в областта на компютърното моделиране от първи клас. Има отделени от държавния бюджет и 25 милиона лева допълнително за 2019 г. за дейности по интереси, основно в областта на информационните и комуникационни технологии.

"Предизвикателството на бъдещето е да свърже изчислителната мощ на машините, на изкуствения интелект, със социално-емоционалните умения, с отговорността и ценностите на човека. Това може да се направи, ако се свържат дигиталните умения с всички останали умения, но най-вече с креативността, защото не знаем дали утре - дори програмирането, няма да се прави от машини", коментира Вълчев.

Той каза още, че е приключила проверката за това дали цените на новите учебници най-вече за ІХ клас не са завишени. Резултатите показали, че проблеми няма. Средната цена на учебниците била 12 лева и не можело да се говори за "монополни печалби или завишени стойности, които да не са оправдани от гледна точка на пазара".

Споделяне
Още от България

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?