Със 720 млн. евро ЕК слага край на изолацията на балтийския енергиен пазар

Фон дер Лайне и лидерите на балтийските държави обявиха проекта, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия отпусна 720 млн. евро за синхранизацията на енергийните системи на Полша, Литва, Латвия и Естония с мрежата на Европа, съобщи в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Парите са предоставени по механизма за Свързана Европа

"Това е забележителен момент за приключване на изолацията на балтийския енергиен пазар. Това ще намали свръхзависимостта на региона от един единствен източник на внос на електроенергия и той ще бъде свързан в пълна хармония с останалата част от Европейския съюз. Това е поглед към бъдещето. Новата мрежа ще осигури възобновяема енергия за всички страни около Балтийско море", каза фон дер Лайен.

Тя дори нарече проекта "Хармонична връзка"

Президентът на Литва Гитанас Науседа отбеляза, че средствата са предназначени за построяването на подводен кабел през Балтийско море между Литва и Полша. Той ще стане база за изграждането на блок от бъдеща офшорна мрежа. финансирането също така ще покрие разходите по инсталирането на синхронни кондензатори в Литва, Латвия и Естония.

Премиерът на Естония Юри Ратас обяви, че целта е синхронизацията на електрическите мрежи да приключи през 2025 г. Свързването на балтийските електромрежи със системата на континентална Европа през Полша ще повиши енергийната сигурност на прибалтийските страни", допълни той.

Министър-председателят на Латвия Кришянис Каринш определи проекта като "забележителен пример за това как четири европейски държави могат да си сътрудничат тясно с Еврокомисията, за да може стъпка по стъпка да се постигнат цели, които правят не само региона по-силен, но и Европа по-силна и по-сигурна".

През 2019 г. ЕК и лидерите на Полша, Летва, Латвия и Естония подписаха в Брюксел пътна карта за присъединяването на енергийните системи на трите прибалтийски държави към европейската. Независимо от това, че от 15 години са членки на ЕС те останаха част от единната енергийна мрежа с Беларус и Русия. Именно намалението на зависимостта от руска електроенергия цели проектът.

Още миналата година ЕК предостави 323 млн. евро грант, отново по линия на "Свързана Европа", за инфраструктурни разходи по реализацията на проекта, която сега продължава с новото финансиране. Още тогава целият проект бе оценяван на около 1 млрд. евро.

След гласуване в четвъртък са били одобрени общо десет енергийни инфраструктури проекта, за които се предоставят 998 млн. евро. Най-голямата сума е за "Хармонична връзка",

102 млн. евро се отпускат за проект за умна електрическа мрежа в Унгария и Словакия, която ще подобри управлението на енергийните потоци и ще повиши качеството и сигурността на доставките и ефективно ще интегрира възобновяемите енергийни източници в региона.

Други 102 млн. евро получава холандско-белгийски проект за събиране на емисиите от въглероден двуокис от индустрията на три пристанища и отвеждането им за съхранение в старо газово находище в Северно море.

На газовата връзка между България и Сърбия ще бъдат предоставени 28 млн. евро, тъй като е проект, който ще подобри сигурността на доставките и разнообразяването на вноса в Югоизточна Европа.

Проект за крайбрежен вятърен парк в Северно море ще бъде финансиран с 14 млн. евро.

"Тези десет проекта ще допринесат за по-модерна, по-сигурна и по-умна енергийна инфраструктура, което е от изключителна важност за целите на Европейската зелена сделка и постигането на амбициозните климатични цели до 2030 г.", коментира европейския енергиен комисар Кадри Симсън. Според него тези инвестиции ще помогнат устойчиво възстановяването на европейската икономика и ще създадат работни места.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?