Със 7.5 процента са намалели продажбите на природен газ за индустрията през 2012 г.

Със 7.5 процента са намалели продажбите на природен газ от газоразпределителните дружества в страната през 2012 година, съобщиха от "Овергаз Инк." Във вторник.

Причините за това се коренят в неблагоприятната макроикономическа среда, довела до свиване на производството и на консумацията на синьо гориво от работещите предприятия у нас, както и ликвидацията на някои фирми, посочват от дружеството.

Според газоразпределителната компания допълнителен утежняващ ефект оказва и въведената през миналата година акцизна ставка върху природния газ, използван в индустрията.

Изградената газоразпределителна мрежа в страната е проектирана за значително по-голям брой промишлени потребители, отколкото са присъединените. Тенденциите за намаляване на потреблението водят не само до намалено използване на капацитета на мрежата, но и до свиване на продажбите на индустриалните консуматори, отчитат от дружеството.

Без достатъчно потребители, които да бъдат снабдявани чрез нея, газоразпределителната мрежа се превръща в замразен актив, което прави невъзможни по-нататъшните усилия на компаниите от сектора да развиват инфраструктурата, се посочва още в съобщението.

Природният газ за промишлеността е повече от два пъти по-евтин от електроенергията, отбелязват от "Овергаз Инк". За текущия месец индустриалните потребители заплащат за киловатчас енергия, произведен със синьо гориво, средно 11 стотинки, а за същото количество електричество цената е 23 стотинки.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?