САС чака становище на Орешарски, за да приключи делото "Мургина"

Софийският апелативен съд (САС) отложи в сряда края на делото срещу бившата шефка на данъчните Мария Мургина, тъй като прие, че казусът няма да бъде изяснен преди магистратите да се запознаят със становище на ексминистъра на финансите Пламен Орешарски.

Става въпрос за негово писмо до бившия премиер Сергей Станишев, в което, според показанията на Орешарки пред съда, той препоръчал да бъдат освободени и директорът и зам.-директорът на НАП в Силистра.

Именно напрежението в ръководство на местното данъчно е в основата на едното обвинение срещу Мургина, която бе привлечена към наказателна отговорност за това, че принудила бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно.

Пострадалата твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ Красимир Димитров били заради ревизии на фирми на местния лидер на ДПС Гюнай Сефер.

Орешарски вече свидетелства, че е разбрал за ситуацията в Силистра, като обясни, че тя била провокирана от партийния принцип на назначаване - директорът се препоръчвал от БСП, а заместникът – от ДПС. Отрече обаче да знае за натиска от Мургина над Цолчовска.

Според другото обвинение на Мургина пък, тя е нарушила Закона за НАП като е указала на Лидия Пеева да промени изводите в ревизионен акт на фирма, свързани с увеличение на финансовия ѝ резултат. Освен това заради нейни указания от плевенското дружество "Плевен 1999" ООД не били събрани 1.323 млн. лв. корпоративен данък.

На първа инстанция бившата шефка на НАП получи 3 години затвор по първото и 4 години по второто си обвинение. Следващото заседание по делото е насрочено за 20 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България