САС окончателно върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

САС окончателно върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

Софийският апелативен съд (САС) окончателно върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, съобщи в сряда "Правен свят".

В началото на февруари съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) прекрати процеса, приемайки, че в случая липсват доказателства за извършено престъпление. САС обаче отмени разпореждането на първата инстанция и върна делото за разглеждане от друг състав на градския съд. След това съдия Даниела Талева върна обвинението на прокуратурата, а сега апелативният съд потвърждава нейното решение.

Румяна Ченалова бе обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, докато докато е разглеждала дело между фирмата "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившата съдийка и основен участник в записите от "Яневагейт", е ощетила държавната компания.

В обвинителния акт бяха описани 14 отделни деяния, сочени като продължавано престъпление по служба, тъй като били в нарушение на Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс. Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв. Като щети за НЕК бяха посочени направените впоследствие запори, а като облага за ОЕТ – неплатените такси. Документното престъпление на Ченалова пък е свързано с поправка на протокол от заседание по същото дело, смята обвинението.

Съдия Талева обаче констатира, че за някои от деянията за престъплението по служба прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. В разпореждането си Талева беше записала, че това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?