САС оправда Анатоли Мънков за убийството на Бай Миле

Милчо Бонев

Софийският апелативен съд (САС) потвърди във вторник оправдателната присъда на Анатали Мънков-Плъха, останал единствен подсъдим по проточилото се близо 10 години дело за показното убийство на един от босовете на СИК – Милчо Бонев, известен като Бай Миле.

Останалите подведени под отговорност за разстрела на Бонев и четирима от охранителите му на 30 юли 2004 г. бяха Георги Стефанов, Тихомир Дочев-Мравката и Стилиян Георгиев-Мишката, но техните оправдателни присъди отдавна влязоха в сила, след като прокуратурата се отказа от обвинителната си теза срещу тях.

Процесът срещу Мънков на два пъти стига до Върховния касационен съд (ВКС), след което бе връщан на втора инстанция с указания за събиране на допълнителни доказателства. Такива обаче така и не бяха намерени.

"Безспорно е било установено, че Мънков се е познавал с Дочев и двамата са поддържали контакт помежду си, но липсват данни Мънков да се е познавал и контактувал с Георгиев или Стефанов, а и с оглед на това, че не е била доказана съпричастността на нито едно от останалите подсъдими лица по отношение на инкриминираното деяние, то дори да се приеме обратното, това ни най-малко не обуславя извод, че подсъдимият Мънков е съпричастен към извършеното престъпление", мотивира се САС.

Според съдиите Христина Михова, Вера Цветкова и Татяна Грозданова не може да бъде направен извод за връзка на Мънков с убийството и въз основа на местонахождението на клетките на мобилните оператори, през които са били провеждани телефонните му разговори непосредствено преди часа на убийствата. Причината е, че клетките не са били в непосредствена близост до местопрестъплението, но дори и да са били близо, то това не е достатъчно да се приеме, че Мънков е един от извършителите. Решението на апелативните съдии не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред ВКС.

Споделяне

Още от България