Със сигнал до прокуратурата БСП се надява за пълно разнищване на "гафа" с ДВ

Заради "мистериозната поправка“ в Държавен вестник (ДВ), която бе публикувана на два пъти и която се отнася до либерализиране на т. нар. скрита реклама на наркотици, ПГ на Коалиция за България внася два сигнала – единият до главния прокурор Борис Велчев, а другият до председателят на парламентарната антикорупционна комисия Димо Гяуров (Синята коалиция). Това съобщи във вторник депутатът от БСП Мая Манолова на пресконференция.

Манолова на няколко пъти повтори, че "ако не е бил президентът и администрацията“ му да обърнат внимание за несъотвествието между първия и втория текст на промените в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, то и досега нещата нямаше да са ясни, а "фирмите, които са се облагодетелствали от тях“ и досега щели да го правят. По изчисления на БСП сумата, която те можело да спечелят, е около 10 млн. лв.

Преди Великденската ваканция на парламента обаче по предложение на председателя му Цецка Цачева случаят намери разрешение. По предложение на Цачева мнозинството на два пъти гласува нова поправка в закона, която забрани изцяло рекламата на наркотични вещества.

Според БСП нещата не са приключили, тъй като "представители на управляващите са нарушили закона“.

В сигнала до главния прокурор се посочва, че зам.-председателят на здравната комисия Пламен Цеков (ГЕРБ) е въвел в заблуждение депутатите, като им е докладвал в пленарната зала текст, който се различава от гласувания в ресорната здравна комисия, каза Манолова. Тя подчерта, че въпреки "разследването“ на Цачева, така и не стана ясно кой е разпоредил обнародването на поправката, за която не е имало подписан указ на президента.

В сигнала до председателя на антикорупционната комисия се настоява комисията да "извърши съответните действия за изясняване на отговорността на народните представители за фрапантните нарушения по докладването, гласуването и обнародването на мистериозната поправка".

Споделяне

Още по темата

Още от България