Със силно понижени критерии тръгва петият опит за продажба на ВМЗ

Сн. БГНЕС

Пети опит за продажба на силно закъсалите финансово “Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот стартира Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Новият конкурс, който бе обявен във вторник, ще се проведе по силно занижени критерии към кандидатите спрямо предишната процедура, която завърши безславно в средата на януари 2013 г. с неприета от държавата оферта от единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО, тъй като не внесе изискуемия депозит за участие.

 

Поредната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВЗМ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия.

 

Сега агенция е подготвила новата процедура със значително по-ниски изисквания спрямо бъдещите купувачи.

 

Докато в предишния конкурс за оръжейното предприятие се допускаха само стратегически инвеститори, от които се искаше да имат годишни приходи от произведена отбранителна продукция за минимум 40 млн лв. годишно или 120 млн. лв. за последните три години, сега се допускат и консорциуми с финансови инвеститори, а за стратегическите условието е за двойно по-ниски постъпления от 20 млн. лв. годишно.

 

За да бъдат допуснати до конкурса, финансовите инвеститори трябва да създадат консорциум с производител на оръжейна продукция, който да притежава поне 70 на сто от общия капитал и да покрива изискванията за стратегически инвеститор.

 

И двата вида претенденти трябва да са получили разрешение за достъп до класифицирана информация, а кандидатите, които не отговорят на изискванията, няма да бъдат допуснати до подаване на оферти.

 

Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, може да се закупува в срок от 20-я до 40-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

 

Информационният меморандум ще бъде предоставен на лица, закупили конкурсна документация, подписали декларация за неразгласяване на информация и които отговарят на следните предварителни квалификационни изисквания:

 

Срокът за подаване на обвързващи оферти е до 15.00 часа на 185-ия ден от публикуването на решението, а депозитът за участие е в размер на 1 млн. лв. В предишната процедура депозитът беше 3 млн. лв.

 

В последния опит за продажба на БМЗ от кандидатите се искаше да покрият и дългове за над 150 млн. лв. на дружеството. Сега не е ясно дали ще се постави такова условие

 

И сега до участие в конкурсната процедура не се допускат офшорни дружества и лица в ликвидация или обявени в несъстоятелност, както и осъдени за банкрут.

 

В предишния конкурс се включиха фирмата ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев, която се занимава с обезвреждане на стори боеприпаси, фирмата за внос и износ на оръжия "Сейдж Консултантс" на Христо Христов и Генчо Христов, както и русенската "Дунарит", чийто собственик е на фирмата "Кемира" ЕООД, свързвана с банкера Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?