Със символично разтворени чадъри столичани поздравиха разширяването на ЕС

Със символично разтворени чадъри в градинката пред "Кристал" днес столичани поздравиха разширяването на Европейския съюз с 10 нови страни от Централна и Източна Европа.

Така България се включи в инициативата, с която днес в 12 часа средноевропейско време всеки жител на Стария континент можеше да поздрави разширяването на Евросъюза.

Предложението е на германския художник Михаел Вернер, разпратил електронни послания по всички посоки на Европа. Според Вернер с разтварянето на чадърите ще се получи най-голямото произведение на изкуството в Европа. Очаква се да се разтворят 10 000 чадъра на площ от 10 000 000 квадратни километра.

България подкрепя авангардната европейска акция наред с участници от Полша, Лихтенщайн, Люксембург, Ирландия, Германия, Македония, Чехия, Холандия. "БТА - Паралели" пое инициативата за България. На събитието присъства лично генералният директор на БТА Максим Минчев.

С тази акция ставаме съпричастни към идеята, в деня на най-голямото разширение на ЕС, във всички европейски страни да се разпънат чадъри на определено място, в определен час, каза пред журналисти зам.-директорът на БТА Юри Лазаров. На въпроса защо точно чадъри, той уточни, че акцията е повлияна от една друга идея на Кристо - разпъването на чадъри в Америка, Европа и Азия. Надявам се да бъдем един малък и хубав детайл от цялата тази картина, добави Лазаров.

Акцията е анонсирана освен в списание "Паралели" и в емисиите на БТА, в програма "Хоризонт" на БНР, в радио "Нова Европа" и други. Очакванията са към инициативата да се присъединят и жителите на други градове. БТА има готовност, където и да стане това, то да се отрази, добави Юри Лазаров. Той уточни още, че акцията има съвсем спонтанен характер и е далеч от идеята за манифестация.

Президентът поздрави с телеграми новите страни - членки

В същото време президентът Георги Първанов е изпрати поздравителни телеграми до държавните глави на десетте страни, които днес влизат в Европейския съюз, съобщиха от прессекратариата на президента.

Това, което се случва днес, бележи огромна крачка към обединението на континента и представлява безспорно висока оценка за Вашите усилия и принос в този процес, се казва в приветствието на българския президент. Той допълва, че България също е част от Петото разширяване на ЕС и приема постиженията на десетте и като собствен успех.

Членството в ЕС разкрива пред нашите общества нови перспективи и ги изправя пред нови задачи, а оползотворяването на разкриващите се възможности зависи най-вече от самите нас, се казва още в телеграмите.

Георги Първанов изразява убедеността си, че разширеният ЕС ще засили чувството за солидарност, споделени ценности и съвместна отговорност за общото бъдеще. Той ще продължи в още по-голяма степен да генерира мир, стабилност и просперитет за своите членове и за цяла Европа.

С разширяването си ЕС ще придобие по-видима и значима роля в международните дела и ще засили потенциала си за преодоляване на основните предизвикателства, които стоят пред всички нас, пише още президентът.

Още от България