Със скандал антимонополният орган се сви на петима членове

Със скандал антимонополният орган се сви на петима членове

Парламентът гласува намаления състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който от седемчленен стана от петима членове. Редуцирането на състава на антимополния орган бе записано с промени в Закона за защита на конкуренцията, прието от депутатите през юни.

За председател на комисията беше избран Петко Николов, за негов заместник - Ангелина Милева. Членове са Александър Александров, Весела Антонова и Елена Димова - Мушмова.

Веднага след избора петимата положиха клетва.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция поиска прегласуване на избора за юриста Александър Александров, тъй като той бе осветен като свързан с бившата Държавна сигурност като член на ЦИК. В органа, провеждащ изборите, той е от години, предлаган от квотата на БСП.

С гласовете на мнозинството и след повторния вот Александров остана в състава на КЗК, а депутатите от Синята коалиция напуснаха пленарна зала.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова защити новите стари членове, като каза, че е била търсена "приемственост в назначенията" и че новите членове са "добри професионалисти". Тя каза, че има много добри впечатления от Александров при работата му в ЦИК и че при издигането на номинациите не са се интересували от личните проблеми и партийната принадлежност на кандидатите.

По думите ѝ така с оставането на тези хора в КЗК се постигала и прозрачност, защото комисията контролира и решения на правителството.

От левицата не потвърдиха пред Mediapool за някакви договорки с ГЕРБ. Ако има такива, те са на равнище ГЕРБ - досегашни членове на комисията и вероятно управляващите са получили уверения за лоялност, казаха леви депутати.

Що се отнася до Александров, още в края на мандата на тройната коалиция на него му бе потърсена "служба". Той бе кандидат за член на СЕМ, но кандидатурата му бе оттеглена, преди да се стигне до гласуването ѝ, след което бе "сложен" в КЗК. А новият стар председател на антимонополния орган Петко Николов оглавяваше комисията, когато тя "пусна" концесията за автомагистрала "Тракия", отдадена без търг от правителството на Симеон Сакскобургготски.

Кандидатурите били внесени в последният възможен момент

Пред журналисти съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов определиха преназначаването на членовете на КЗК като скандално и заявиха, че очевидно има договорка между БСП, ДПС и ГЕРБ за това.

В кулоарите на парламента Мартин Димитров каза, че предложението, подписано от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, е внесено в последния възможен ден преди избора – 21 септември в 18.00 ч. - и че депутатите не са имали никакво време да реагират и да изказват мнение.

По думите му има и нарушение на правилника, защото новите стари членове не са били изслушани от ресорната икономическа комисия.

"Председателят Петко Николов е близък до НДСВ, заместникът му Александър Александров пък е човек на БСП", коментира още Димитров, като се позова на доклада на временната анкетна комисия, оглавявана от Стоян Мавродиев от ГЕРБ, която бе натоварена да провери скандалните сделки и назначения по времето на тройната коалиция.

"Няма да престанем да оказваме натиск върху управляващите. С тези практики те продължават да поставят под въпрос устойчивото развитие на страната", допълни Димитров.

На въпрос на Mediapool под каква форма ще е този натиск Димитров отговори, че всички техни възражения ще стават все по-публични и ще настояват пред премиера за преразглеждане на спорните решения.

Той попита властващите как да очакват по-добра система на контрол, провеждана от същите като преди хора, особено при обществените поръчки, които се наблюдават от КЗК.

Иван Костов определи новата КЗК като "много вреден орган в този си състав". Той припомни, че от Синята коалиция са предложили план за реформа и за антимонополния орган, като подчерта, че на последна инстанция решенията трябва да се взимат от Върховния касационен съд, а не от нея.

По повод на преназначаването на Александър Александров, Костов заяви че, "това е скандално предизвикателство към Синята коалиция".

"Това лице беше основната персона, която препятстваше регистрацията на Синята коалиция на предните избори", обясни той. Според него "това е и наградата на Александров за тези му действия и затова бе преизбран".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?