Със скреч книга издателство протестира срещу високия ДДС за книгите

За 24 май издателство "Жанет 45“ пуска на пазара специално лимитирано издание на книгата "Български хроники“, том 4 от Стефан Цанев, озаглавено "Издание на щастието“, с което иска да обърне внимание на проблемите с високия данък добавена стойност върху книгите у нас.

На корицата на книгата е обособено скреч поле, при чието изтъркване – досущ като при лото билетите, читателят разбира дали печели "щастливо“ издание с 20% по-евтино от обикновеното, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха със същата ДДС преференция, както хазарта.

"Целта на изданието е да привлече вниманието на обществеността и на политиците върху нуждата от по-нисък ДДС върху книгите в България“ – каза Манол Пейков, управител на "Жанет 45".

"Този данък е намален в почти всички европейски държави, което действа като важен стимул книгите да са по-достъпни, а хората да четат повече. Вярваме, че културата е най-ценното ни наследство, което си струва да запазим и развиваме. Вярваме също, че има и други, които мислят като нас. И също като нас искат книгите да бъдат по-достъпни за повече хора“, допълва той.

Пейков е направил видео обръщение към любителите на книгата да се включат в подписването на петиция за намаляване на ставката на ДДС върху книгите= 

Споделяне

Още от Общество