Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Със слаби надежди за споразумение Еврогрупата се събра за Гърция

МВФ предупреди, че няма да има отсрочка за дълга, в това време премиерът Ципрас е в Русия

13 коментара
Йерун Дейселблум и Янис Варуфакис

Еврогрупата (министрите на финансите на страните от зоната единната европейска валута) се събраха в четвъртък в Люксембург, за да се занимават отново с програмата за реформи на Гърция и възможностите деблокирането на помощ от 7,2 милиарда евро. Продължаващата безизходица в паралелните технически преговори между Атина и нейните кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) дават малко надежди за постигане на споразумение в момент, когато Гърция е на ръба на фалита, който най-вероятно ще доведе и до напускане на еврозоната.

В това време гръцкият премиер Алексис Ципрас, придружен от голяма група гръцки министри, пристигна на посещение в Русия.

Страната трябва да върне около 1,6 милиарда евро на МВФ в края на месеца, а няма достатъчно пари, за да изпълни това задължение. Отделно ѝ предстоят плащания на пенсии и заплати, достатъчно средства за които също няма. Именно Гърция разчита на отпускането на транш от 7,2 милиарда евро от спасителната помощ. Правителството в Атина обаче продължава да упорства, надявайки се очевидно на политическа сделка в последния момент.

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да разгледа само достойни предложения за реформи от Гърция, заяви ръководителката на фонда Кристин Лагард при пристигането си за срещата в Люксембург. Тя потвърди по-раншното си изявление, че МВФ не възнамерява да прави отсрочки на Гърция по плащането на 1,6 милиарда евро за обслужването на кредита ѝ от фонда, чийто падеж е на 30 юни. "Имаме задължения към всички страни членки на фонда - Сенегал, Шри Ланка, Швейцария - МВФ е длъжен да пази кредитоспособността си", подчерта Кристин Лагард.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси от своя страна изтъкна, че еврото трябва да бъде съхранено каквото и да става и че за това е необходимо споразумение с Гърция. Той припомни, че остава все по-малко време до 30 юни, когато програмата за финансова подкрепа на Гърция изтича. "Топката е в полето на Гърция. Чакаме от нея три предложения: осигуряване на бюджетен излишък, за да започне погасяване на дълга, преструктуриране на пенсионната система и реформиране на ДДС. Без тези предложения на гръцкото правителство не можем да постигнем споразумение", отбеляза
Московиси.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес, също посочи, че "топката е в полето на Гърция". "Срещата започва, трябват ни предложения, иначе за какво ще говорим", изтъкна той.

Според френския министър на финансите Мишел Сапен "различията не са чак толкова големи" и са преодолими.


Гърция се надява да постигне консенсус на днешните спасителни преговори с финансовите министри от еврозоната, заяви министърът на финансите на страната Янис Варуфакис, цитиран от ДПА. "Целта е да заменим скъпо струващото разногласие с ефективен консенсус", каза той на пристигане за срещата в Люксембург. Варуфакис се позова да изявление на президента на Европейската централна банка Марио Драги, според когото за да има еврото успех където и да било, то трябва да бъде успешно навсякъде. "Ние мислим, че той е абсолютно прав и днес ще представим идеи на гръцкото правителство в този дух", посочи гръцкият министър.

По-рано Варуфакис заяви, че не вярва на постигане на споразумение за Гърция на днешната среща. "Сега политическите лидери са тези, които трябва да стигнат до споразумение", каза гръцкият финансов министър.

Евентуално споразумение, което би могло да бъде постигнато на специална европейска среща на върха, която може да се състои в неделя в Брюксел, ще трябва обаче след това да бъде одобрено от парламентите на няколко страни, включително Германия, преди 30 юни, отбелязва АФП. Не е ясно обаче дали времето ще е достатъчно за това.

Следващата стъпка за постигане на жизнеспособно и надеждно споразумение в трудните преговори между Атина и нейните кредитори трябва да бъде направена от Гърция, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Франс прес.

"Надявам се да дойдат с повече предложения, за да можем да приключим, но съм много песимистично настроен" за споразумение още днес, изтъкна Дейселблум.

"План Бе" за гръцки дефолт в края на юни вече е включен в дискусиите

Министрите на финансите на Финландия и Ирландия заявиха при пристигането си за срещата на Еврогрупата в Люксембург, че работят усърдно по "План Бе" за гръцки дефолт в края на юни, който да предизвика Грекзит, предаде Франс прес.

Финландецът Александер Стуб, чиято страна е сред най-неотстъпчивите спрямо Атина, посочи, че има две възможности - първата е продължаване на спасителната програма за Гърция, обвързано с определени условия, а възможност Бе би могла да бъде дефолт на Гърция.

"Важно е да запазим стабилността на нашата валута и да направим всичко по силите ни за оставането на Гърция (в еврозоната), но не можем да го направим на каквато и да било цена", подчерта Стуб. Доста съм уверен, че бихме могли да управляваме" такава ситуация, която би била първата в еврозоната, допълни финландският финансов министър.

Стуб каза също така, че "не вярва на ефекта на доминото", според който дефолт, последван от излизане на Гърция от валутния съюз, бе застрашил единството на цялата еврозона и би изложило други страни - по-специално Португалия и Испания - на натиска на пазарите.

"Мнозина осъзнават, че едно лошо споразумение би било по-зле от никакво споразумение, опцията е да се подготви план Бе" за дефолт, посочи от своя страна ирландският министър на финансите Майкъл Нунан. Той уточни, че страната му се подготвя за такъв вариант и е поискала съвет от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Меркел: Споразумение между Гърция и кредиторите ѝ все още е възможно

Часове преди срещата на финансовите министри в Люксембург германският канцлер Ангела Меркел притисна Гърция да спази ангажиментите си и да направи реформите, като подчерта, че от лидерите в Атина зависи да проявят воля за постигането на споразумение

"Убедена съм, че където има воля, има и изход. Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите", подчерта Меркел пред Бундестага. Германия полага всички усилия Гърция да остане член на еврозоната, заяви канцлерът.

"През последните пет години Гърция стана пример за нашата солидарност", посочи тя. Същевременно обаче подчерта, че солидарността и помощта от партньорите са свързани със собствената отговорност и полагането на усилия.

"Ирландия, Испания и Португалия завършиха програмите си и вече стоят стабилно на крака. Гърция бе поела по добър път, но той не бе завършен. Гръцкото правителство в длъжно да проведе всеобхватни реформи", каза германският лидер.

Ципрас, придружен от няколко министри, е за два дни в Русия

В момент на решаваща среща на Еврогрупата и на фона на усложненията през последните дни в преговорите гръцкият премиер Алексис Ципрас заедно с няколко ключови министри от правителството ще бъде днес и утре на посещение в Русия, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Според програмата на посещението, оповестена снощи в Атина, Ципрас ще пристигне по обяд в Санкт Петербург, където се открива международен икономически форум. Ципрас ще направи изказване на икономическия форум утре, веднага след Путин, а след това ще се срещне с него следобед.

Това е второ посещение на Ципрас в Русия за малко повече от два месеца. Един от основните залози на посещението е евентуалното участие на Гърция в проекта за газопровод "Турски поток". Вестник "Катимерини" твърди, че Ципрас и Путин ще подпишат предварително споразумение за участието на Гърция в планираното продължение на газопровода през територията на страната.

Гърция не е искала финансова помощ от руското финансово министерство, а гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Русия за обсъждане на съвместни проекти, а не в търсене на ликвидни средства. Това заяви руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от Ройтерс.

"Не е имало искания. Няма ресурси (в бюджета ни, за да предоставим финансиране)", заяви заместник-министърът на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Съществуването на еврото не зависи от Гърция"


Оцеляването на европейския проект не зависи от развитието на събитията в Гърция, посочи ръководителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман в интервю за италианския в. "Стампа", цитиран от Ройтерс. Евентуален Грекзит обаче може да доведе до "заразяване" на други страни членки и ще измени характера на паричния съюз, отбелязва той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да може да предостави финансова помощ за Гърция, ако преговорите между Атина и международните ѝ кредитори се провалят. "Не е работа на ЕЦБ да финансира държави, всъщност, това е забранено", подчертава германският централен банкер.

Гърция изпитва недостиг на капитали и в момента институцията предоставя ликвидни средства за гръцките банки чрез механизма за спешно финансиране ЕЛА (ELA), докато преговорите са в застой. Според източник на Ройтерс ЕЦБ вчера е повишила лимита на програмата с 1,1 млрд. евро до 81,4 млрд. евро.

При провал на преговорите на политическо равнище ЕЦБ няма да има друг избор, освен да направи необходимите изводи. Задача на политиците, правителствата и парламентите е да решат дали да финансират Гърция, посочва Вайдман.

Атина уверява, че няма да въвежда капиталов контрол


Гърция няма да въвежда мерки за капиталов контрол, за да спре изтичането на средства от банките, предаде ДПА. Няма вероятност за налагане на капиталов контрол и банковите депозити са сигурни, увери говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис.

От гръцките банкови сметки са били изтеглени близо 30 млрд. евро през първите пет месеца на годината, сочат данни на гръцката централна банка.

"Хората трябва да са спокойни", каза и заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас по държавната телевизия ЕРТ, допълвайки, че няма проблем с плащането на заплати и пенсии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana Boneva
  #13
 2. Boriana Boneva
  #12

  и пак и пак и пак. Византийска му работа. Време стените на Константинопол да рухнат.

 3. Васил Митов
  #11
 4. Mad Dog
  #10

  Ими да извади Путин 7,2 милиарда евро и да ги даде на Гърция като братска, славянска безвъзмездна помощ. Да ги даде има, денги няма. А и след това, така ще му увиснат на врата гърчолята, че отърваване няма. А посещенията на комунето Цапрас в СССР са толкова банални, но явно нищо по-умно не може да измисли.

 5. ivancho ivanov
  #9

  Пенсиите в Гърция били най-високи в ЕС, а те били високи, тъй като заплатите били високи, а те, заплатите, били високи, тъй като заемите били големи и позволявали високи заплати! И сега г-н Варуфакис греховно и високо плаче, я опростете ни още та да не връщаме толкова, най-добре на куково лято! Вие унижавате Гърция! Вие ни мразите! Невероятен, но действителен нахал! Руска поговорка подходяща за Ципрас на гости при Путин - “Где бил - риба ловил, а где риба - риба продал, а где деньги - купил сол, а где сол - риба солил”!

 6. Мони_deactivated_1480055728
  #8

  МВФ, Лагард: Гърция няма да получи отсрочка или реструктуриране на плащанията по дълга!

 7. Kruger
  #7

  "Ципрас и неговият екип, спечелил извънредните избори в Гърция в началото на 2015 година под девиза край на натрапената на Гърция политика на бюджетни икономии" - то само с викане и девизи не става. Ако не се споразумее за помощ, не просто, че няма да има край на "бюджетните икономии", ами няма да има бюджет, образно казано:) Който не го разбира...може да хваща влака за С.Корея

 8. Kruger
  #6

  Ако гръцкото правителство не приеме помощта, която ЕС се опитва да и предостави, просто ще разори страната си. Типично за всички комунисти.

 9. Ливада
  #5

  Като всички цоциалисти/комунисти, и гръцките цоциалисти/комунисти крадат, вземат заеми, лъжат и не връщат, а на всичко отгоре все другите са им виновни. Но гръцките цоциалисти/комунисти са върхът на всички цоциалисти/комунисти по отношение на наглостта си да занимават целия свят със себе си и егоизма си да повличат надолу цялата световна икономика, само и само да продължат да лапат за чужда сметка.

 10. Мони_deactivated_1480055728
  #4

  Докладът на управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас, в който той предупреждава, че вероятен неуспех да се сключи споразумение с кредиторите може да изведе Гърция извън Еврозоната, а след това и от Европейския съюз настрои срещу него целия кабинет и СИРИЗА.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.