Със стотинка по-скъп ток иска снабдителят в Западна България

Със стотинка по-скъп ток иска снабдителят в Западна България

Цената на електроенергията за битовите потребители да се повиши със стотинка за киловатчас дневна и нощна тарифа от 1 юли, ще предложат електроразпределителните предприятия (ЕРП) в Западна България и CEZ Електро на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в края на март. От утре заявлението ще бъде публикувано и ще започнат едномесечни обществени обсъждания в регионите на столицата, София-област и Плевенско, съобщи във вторник Георги Миков, директор бизнес развитие на CEZ България.

Предложението на CEZ e цената на дневната електроенергия да стане 0,13147 лв./кВтч без ДДС, а нощната – 0,08687 лв./кВтч без ДДС. В момента дневният ток струва 0,12167 лв./кВтч, а нощният - 0,07750 лв. без ДДС. Предвиденото поскъпване е 8,9 процента.

Откакто е  придобила трите електроразпределителни дружества в столицата, София-област и Плевен в края на 2004  г., чешката компания CEZ e инвестирала  115 млн. лв.  за повишаване на качеството и сигурността на доставките, както и за разделяне на дейностите по разпределението и снабдяването, изисквано от евродирективата и българския енергиен закон.

С част от вложенията компанията е подменила близо 313 000 електромера.

От компанията са изчислили, че средномесечното потребление на домакинствата в Западна България е около 190 кВтч дневна и нощна енергия, което формира сметка за 21 лв. без ДДС. С предложеното поскъпване същата консумация ще струва с 1,80 лв. повече.

За стопанските потребители ниско напрежение снабдителят предлага цената да се повиши с 8,8 на сто, а за средното напрежение – 15,3 процента. Досега е била подценявана цената за бизнеса, ползващ средно напрежение и това се отразявало негативно върху резултатите на компанията, обясни Миков.

Той уточни, че исканото увеличение на цените е изчислявано при сегашните тарифи, на които НЕК продава тока на електроразпределителните дружества.

НЕК обаче също е внесла заявление за по-високи цени от юли, както и АЕЦ “Козлодуй” и повечето електроцентрали. От компанията не се ангажираха с коментар какво ще предприеме компанията в случай, че ДКЕВР одобри повишение на тарифите по веригата преди ЕРП-ата. Според него регулаторът би трябвало да прецени всички искания за поскъпване в електроенергетиката и тогава да определи цените в отрасъла.

Предлаганото от CEZ повишение ще покрие изцяло разходите на дружеството, сегашните тарифи правят това наполовина, каза Миков.

В настоящото заявление компанията не е поискала в цената на тока да се включи  поддръжката на напрежението до електромера, която да се плаща независимо от реализираното потребление. Т.нар. такса електромер бе поискана миналата година, но ДКЕВР отказа въвеждането на този компонент, тъй като не е предвиден законово. От CEZ обаче не са се отказали от това свое намерение,  но то вероятно ще бъде предложено пак догодина, каза Мартин Кашак, шеф на дирекция “Регулации”.

Нов маркетингов отдел в компанията ще обмисля възможността за въвеждането на нови тарифни планове за клиентите и преференции за лоялните абонати, но това ще може да стане едва след като реално заработи напълно либерализирания енергиен пазар. Той се освобождава изцяло на 1 юли, но според играчите няма никаква готовност да се задействат търговските механизми преди края на 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес