Със свидетелски разпити продължава делото за радикален ислям в Пазарджик

Заседание по делото срещу имамите в Пазарджик. Сн. БГНЕС

С разпит на свидетели продължава в четвъртък делото срещу 13-те имами в Пазарджик.

Предния ден съдът разгледа представените три експертизи на религиозната литература, намерена в лицата, обвинени, че са разпространявали идеологията на салафитското течение в исляма. Съдът в сряда даде срок до средата на януари вещото лице да предостави пълна експертиза на религиозната литература на арабски, а не само резюме, каквото бе представена в съдебната зала

В четвъртък свидетели, цитирани от БНР, разказаха в съдебната зала, че по заповед на районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, подсъдим по делото, на мюсюлманите в Девин било отказано да погребват близките си в ковчег, дори и в случаите, когато тялото на покойника е наранено от болест или инцидент. Погребенията в такива случаи извършвал бившият ходжа на Девин без разрешението на джамията.

Има разделение в мюсюлманската общност, а с действията си мюфтийството ограничава правата на голяма част от мюсюлманите, заявиха свидетелите от Девин.

Подсъдимият Неджми Дъбов отговори, че заповедта му е според сега действащия устав на главното мюфтийство.

"Заповедта е принципна. В нея са цитирани единствено и само членове от действащия устав на мюсюлманите от 2008 година. До същия казус има фетфа на комисията към главно мюфтийство, която едно към едно се препокрива с моята заповед, което са общо известните ислямски принципи относно религиозните погребения", каза мюфтията.

"Така че не виждам какво се драматизира и се търси някаква такава сензация. Говорим според исляма. Аз съм мюфтия и действам съгласно устава на мюсюлманско изповедание. Нещата са ясни и регламентирани, каза още той.

Заседанието продължи с разпит на още свидетели, поискани от държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България