Ден след като прокуратурата внесе делото в съда

САС върна в ареста обвиняемия за убийството на Георги в Борисовата градина

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) отмени във вторник решението на Софийския градски съд (СГС) от миналата седмица и върна в следствения арест Йоан Матев – единствен обвиняем за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в столичната Борисова градина.

Първата инстанция го освободи, тъй като към момента на извършване на престъплението на 2 юни 2015 г. той е бил непълнолетен, заради което е заплашен със затвор от между 5 и 12 години. При наказание от лишаване от свобода за по-малко от 15 години пък максималният срок за задържане е 8 месеца, който вече е изтекъл, мотивира се преди седмица СГС.

Втората инстанция обаче се позова на тежестта на престъплението, подчертвайки, че Матев е обвинен за убийство, извършено "по особено мъчителен начин". Те се аргументираха и с данни по делото, от които може да се предположи, че обвиняемият би се укрил, ако бъде пуснат на свобода.

Йоан Матев бе задържан и обвинен близо две години след убийството, като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния си вид, за да не бъде разпознат по разпорстранените от МВР кадри от охранителни камери. Именно това обстоятелство бе възприето от САС като достатъчно да се заключи, че има опасност той отново да се укрие.

Освен това втората инстанция подкрепи становището на прокуратурата, че продължаващият арест на Матев не е в нарушение на закона. Съдът отхвърли като неоснователни и критиките на защитата към обвинението, че не работи активно по делото. Според САС разследващите са събрали редица доказателства и са разпитали много свидетели.

Защитата на Матев пък обвини медиите, че манипулират общественото мнение, като разпространяват само доводите на прокуратурата. Самият обвиняем заяви пред съда, че няма да се укрива и иска да завърши образованието си, но за да стане възможно това, трябва да бъде освободен. В крайна сметка апелативният съд го остави в ареста. Решението на втората инстанция е окончателно.

Само ден по-рано прокуратурата внесе в СГС обвинителния акт срещу Матев. Според него задържаният е забелязъл случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив. Държавното обвинение твърди, че двете момчета не се познавали преди това, а Матев просто е решил да нападне Игнатов.

"(Матев) Нанесъл един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти", описва прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълноелетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без замяна.

Споделяне

Още от България