Със задна дата се въвежда данък върху застрахователните премии

Да се въведе облагане на застрахователните премии с два процента със задна дата от 1 септември 2010 г., решиха в сряда народните представители, след като приеха на първо четене законопроект за данък върху тези приходи. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и "Атака", а депутати от Синята коалиция и Коалиция за България го разкритикуваха.

Вносителите от Министерския съвет са мотивирали предложението за новия данък с необходимостта от намирането на нови източници за приходи в бюджета в условията на криза. В същото време в обосновката не са посочени никакви икономически разчети за приблизително очакван приход в хазната, както и анализ за отражението му върху застрахователите.

Аргумент на управляващите е и, че в повечето държави от ЕС съществува подобно облагане. Затова и застрахователите, работещи в България, щели да са в равнопоставено положение с европейските си колеги.

Данъкът ще засяга премиите по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната.

Той ще става дължим в момента на получаването на застрахователната премия, а съответните лица ще трябва да подават данъчни декларации на всеки три месеца. 

Няма да се облагат договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

По време на дискусията съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че данъкът ще бъде плащан от крайните потребители и няма да доведе до желания ефект. Според него налогът се въвежда, защото НАП не може да събере приходите си.

Иван Костов, другият съпредседател на Синята коалиция, посочи, че застраховането е система, чиято основна цел е не да формира печалби, а да дава услуга, с помощта на която хората отблъскват риска.

По думите му, в страната системата е слабо развита и в тежко положение, защото много малко българи се застраховат за големите рискове, а когато стане бедствие, търсят за помощ държавата.

"Не е ясно каква политика прилагат управляващите - министър-председателят говори и прави едно, а ние тук вършим съвсем други неща“, каза Костов. Той посочи, че във вторник премиерът е казал, че данъци в България няма да се повишават, а днес парламентът обсъжда въвеждането на нов данък.

"Объркан съм, кой говори истината“, попита Костов.

"Това е директно увеличаване на данъците не върху бизнеса, а върху тези, които ползват услугата“, заяви от своя страна и депутатът от БСП Румен Овчаров. Той коментира, че първоначалният вариант е бил за облагане върху застрахователя, а не на застрахования, но поради "лобистки натиск към управляващите духът на законопроекта е променен напълно“.

Според бившия министър на икономиката е абсолютно недопустимо данък да се въвежда в средата на годината.

Павел Шопов от "Атака" пък каза, че "оборотите на застрахователите са много повече от обявяваните около един милиард“. Той посочи сума около 2-2,5 милиарда и добави, че не може този бизнес да бъде щаден.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи депутатите да подкрепят законопроекта, защото той водел до равноправност.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?