Със задна дата се въвежда данък върху застрахователните премии

Да се въведе облагане на застрахователните премии с два процента със задна дата от 1 септември 2010 г., решиха в сряда народните представители, след като приеха на първо четене законопроект за данък върху тези приходи. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ и "Атака", а депутати от Синята коалиция и Коалиция за България го разкритикуваха.

Вносителите от Министерския съвет са мотивирали предложението за новия данък с необходимостта от намирането на нови източници за приходи в бюджета в условията на криза. В същото време в обосновката не са посочени никакви икономически разчети за приблизително очакван приход в хазната, както и анализ за отражението му върху застрахователите.

Аргумент на управляващите е и, че в повечето държави от ЕС съществува подобно облагане. Затова и застрахователите, работещи в България, щели да са в равнопоставено положение с европейските си колеги.

Данъкът ще засяга премиите по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната.

Той ще става дължим в момента на получаването на застрахователната премия, а съответните лица ще трябва да подават данъчни декларации на всеки три месеца. 

Няма да се облагат договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

По време на дискусията съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че данъкът ще бъде плащан от крайните потребители и няма да доведе до желания ефект. Според него налогът се въвежда, защото НАП не може да събере приходите си.

Иван Костов, другият съпредседател на Синята коалиция, посочи, че застраховането е система, чиято основна цел е не да формира печалби, а да дава услуга, с помощта на която хората отблъскват риска.

По думите му, в страната системата е слабо развита и в тежко положение, защото много малко българи се застраховат за големите рискове, а когато стане бедствие, търсят за помощ държавата.

"Не е ясно каква политика прилагат управляващите - министър-председателят говори и прави едно, а ние тук вършим съвсем други неща“, каза Костов. Той посочи, че във вторник премиерът е казал, че данъци в България няма да се повишават, а днес парламентът обсъжда въвеждането на нов данък.

"Объркан съм, кой говори истината“, попита Костов.

"Това е директно увеличаване на данъците не върху бизнеса, а върху тези, които ползват услугата“, заяви от своя страна и депутатът от БСП Румен Овчаров. Той коментира, че първоначалният вариант е бил за облагане върху застрахователя, а не на застрахования, но поради "лобистки натиск към управляващите духът на законопроекта е променен напълно“.

Според бившия министър на икономиката е абсолютно недопустимо данък да се въвежда в средата на годината.

Павел Шопов от "Атака" пък каза, че "оборотите на застрахователите са много повече от обявяваните около един милиард“. Той посочи сума около 2-2,5 милиарда и добави, че не може този бизнес да бъде щаден.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи депутатите да подкрепят законопроекта, защото той водел до равноправност.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?