Със закон свалят държавната охрана на Доган и Станишев

Със закон свалят държавната охрана на Доган и Станишев

Бившите политици вече няма да имат право на охрана от НСО дори и при заплаха за живота им. Това предвижда проект на закон за Националната служба за охрана (НСО), внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ.

Право на бодигардове при заплаха за живота ще имат само бившите премиери, президенти, председатели на Народното събрание и главни прокурори, но до 4 години след края на мандата им, предвиждат промените.

Това означава, че след приемането на закона ще падне охраната на председателя на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Те са с охрана, защото има сигнали за заплаха срещу живота им.

През 2013 г. срещу Доган бе извършен опит за атентат с газов пистолет въпреки охраната от НСО. Станишев е с охрана, защото е получавал заплахи след премиерския си мандат.

„В момента НСО е служба за осигуряване на лукс, който не можем да си го позволим”, заяви Методи Андреев пред в.“24 часа“.

Според обявени от Патриотичния фронт в началото на годината данни охраната само на Доган излизала 3 млн. лв. годишно, като са ангажирани 20 държавни охранители.

При сигнал за заплаха за живота извънредно ще може да се назначава охрана само на депутати, предвижда още законопроектът.

Шефът на БНБ също вече няма да бъде охраняван от НСО, но за сметка на това в списъка на хората, на които се полага охрана, е включен кметът на София. Според сегашния правилник за дейността на НСО на столичния кмет се полага охрана при извънредни обстоятелства, а на шефа на БНБ - постоянно.

При нужда НСО може да осигурява транспорт и охрана на шефове на ведомства зад граница, но тогава разходите трябва да бъдат възстановени на службата

Службата ще остане  военизирана и гардовете ще имат военни чинове, предвижда още законопроектът. Охранителите запазват всичките си привилегии като ранно пенсиониране и право на 20 заплати при напускане.

Споделяне

Още от България