Със закон Турция позволява на лицензирани сунитски имами да регистрират бракове

Със закон Турция позволява на лицензирани сунитски имами да регистрират бракове

Парламентът на Турция одобри тази нощ закон, според който лицензирани от държавата сунитски духовници придобиват правото да регистрират бракове, съобщи тв канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от ДПА.

Вносителите от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган и поддръжниците на законопроекта твърдят, че промяната откликва на културните потребности на турците и ще предотвратява съжителствата без брак.

Светски ориентираната Народнорепубликанска партия, която е основната опозиционна сила, изрази остро безпокойство относно разделението между религията и държавата.

 

Парламентарно представената прокюрдска Демократична партия на народите също се обяви против закона, като неин депутат заяви, че промяната подкопава правата на жените, в частност правото на развод.

Някои критици казват, че новата мярка лишава от равни възможности онези, които не изповядват сунитския вариант на исляма.

По закон Турция е светска държава, но през последните години в страната се засилват ислямско-консервативните тенденции, отбеляза ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?