Със законови промени държавата ще задължи общините да се застраховат срещу бедствия

Обсъжданата след земетресенията през май идея общинските имоти да се застраховат задължително срещу природни бедствия в крайна сметка намери реализация. ГЕРБ предлага промени в Закона за общинската собственост, които задължават местните власти да застраховат всички застроени имоти – публична общинска собственост, срещу природни бедствия, става ясно от дневния ред на правителственото заседание в сряда.

Решение кои имоти – частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще взема общинският съвет, се казва в съобщението на Министерския съвет.

И в момента в Закона за общинската собственост има текст, които задължава общините да застраховат имотите си, но без да определя обхвата на рисковете.

Застраховката срещу бедствия и трусове ще компенсира поне частично разходите на местните власти в случай на разрушени и напукани сгради. След труса на 22 май със сила 5.8 по Рихтер само на най-засегнатата община Перник са отпуснати близо 4.5 млн. лева от хазната за ремонт на общински сгради.

Промяната в общинския закон е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), мотивират се от правителството.

Споделяне

Още от Бизнес