Със законови промени разрешават строителството в стария Пловдив и Копривщица

Арбанаси сн. БГНЕС

С промени в Закона за културното наследство ще се разреши строителството в Стария Пловдив, Копривщица, Жеравна, Мелник, Арбанаси и т.н., съобщи "Дневник".

Общо 19 места със сгради - паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях. Причината е, че статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им. Поредни промени в закона за културното наследство отварят възможност след време по-лесно да се получава разрешение за строителство в тях.

Промените в Закона за културното наследство бяха одобрени от правителството на 10 октомври и вече са в парламента за първо четене.

За промените алармира звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности. Те пишат становище по измененията в закона, в което ще посочат за рисковете, които крият предложените текстове.

В закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически. През годините обаче (още от средата на миналия век) са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е действал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

Със сега инициираните промени обаче вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.

Въпреки текста, че ще има максимална защита, в прокуратурата са притеснени от редакцията и превръщането им в нещо различно от резервати. Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти.

Така от списъка с резерватите отпадат село Арбанаси край Велико Търново, стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица, старата част на Созопол, Ковачевица и Трявна.

Споделяне

Още от Бизнес