Със злато, сребро и бронз се завърна отборът ни по биология от олимпиада в Ковънтри

Със злато, сребро и бронз се завърна отборът ни по биология от олимпиада в Ковънтри

С комплект златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите ни от отбора по биология от Международната олимпиада в Ковънтри, Великобритания. Това е и най-големият успех в историята за български отбор на олимпиада по биология, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирано от БТА.

28-ата Международна олимпиада по биология се състоя между 23 и 30 юли и приветства 241 състезатели от 68 държави. Тази година България беше представлявана от Димитър Каразапрянов от 12 клас в НПМГ, който донесе златен медал, Габриела Христова от 12 клас в СМГ със сребърен, Мария Карабоева от 12 клас в НПМГ с бронзов медал, и Ваня Миланова от 11 клас в НПМГ.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски") и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).
Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Организатори на олимпиадата в Ковънтри бяха Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик. Следващите, на които ще се падне честта да приемат най-добрите биолози в света, са Иран – 2018.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?