Съседката Гинка - рекламно лице на "горещия телефон" на Кошлуков

Съседката на НДСВ депутата Емил Кошлуков - леля Гинка, ще бъде рекламното лице на кампанията за горещия телефон към комисията по въпросите на гражданското общество, на която да се подават сигнали за корупция.

Идеята си за отварянето на такава линия Кошлуков обяви в неделя, завръщайки се от Лондон, където по думите му получил ценна информация за организаторите на "яхтения" скандал. В това време неизвестни бяха разбили апартаментът му в София. Тогава за първи път и медиите чуха как съседката му леля Гинка лично извикала полиция и зорко проконтролирала как се прави огледът в дома на народния избраник.

Днес членовете на комисията, чиито председател е Кошлуков, единодушно подкрепиха идеята за антикорупционния телефон.

Малко по-късно, на заседанието на дискусионния клуб "Новото време" Кошлуков разкри идеята си лице на рекламната кампания за телефона да стане неговата съседка.

Комисията на Кошлуков ще изпрати писмо до министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров за съдействие при предоставянето на безплатен телефонен номер, който да приема обаждания от цялата страна. За безплатни номера ще се молят и двата частни мобилни оператора "МобилТел" и "Глобул".

Кошлуков обяви, че ще се търси съдействие и от компютърни фирми за изработването на софтуер, гарантиращ анонимността на гражданите и сигурността на получената информация.

По думите на Кошлуков, неговата комисия в парламента няма да разглежда постъпилите жалби, а ще препраща информация до МВР, прокуратурата, както и до три парламентарни комисии - за борба с корупцията, за жалбите и петициите на граждани и по вътрешна сигурност и обществен ред.

За да гарантира независимост на телефонния център, Кошлуков разчитал да осигури финансирането му чрез дарения от частни фирми.

Депутатът нарече немиродавно мнението на зам. вътрешния министър Румен Стоилов, че идеята за центъра е несериозна, и добави, че вече са водени разговори с МВР, с представители на прокуратурата и с министър Пламен Петров.

На следващото си заседание заедно ще се съберат комисията, оглавявана от Кошлуков и с другите три парламентарни комисии, на които ще бъдат прехвърляни сигналите. Целта била четирите заедно да изработят общ механизъм за взаимодействие помежду си, както и с изпълнителната власт, при предаването на сигнали за корупция сред представители на местната и държавна власт.

Още от България