Съседските кражби на парно в София са поне 60 процента

Съседските кражби на парно в София са поне 60 процента

Поне 60 процента от топлоенергията, подавана в столичните блокове, се краде от едни съседи, а се плаща от други, заради което и са толкова изкривени сметките за парно. Това каза пред парламентарната комисия за борба с корупцията изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Петко Милевски. Той обаче се позова не на данни на дружеството, а на  неофициална информация.

Изявлението му провокира нападки от страна на народния представител от "Коалиция за България" Димитър Гъндев, според когото подобен процент на кражби в сградите е недопустим и зад него се крият загуби по мрежата, които се калкулират в цената. Милевски обаче посочи, че от кражбата са потърпевши само някои от живеещите в дадена сграда.

Столичният заместник-кмет по финансите Минко Герджиков каза, че към момента задълженията на абонатите към софийската топлофикация са 150 млн. лв. Борчът на дружеството към "Булгаргаз" за синьо гориво възлиза на 151 млн. лв., но има тенденция към увеличаването на сумата, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, която участва в общинско-държавния консултативен съвет за продажбата на топлофикацията.

Тя отбеляза, че двамата акционери нямат обща визия за развитието на дружеството и консултант за неговата приватизация все още не е избран.

Работи се на планирана финансова загуба, която се изразява в разликата между одобрената от регулатора цена за топлинната енергия и цената на природния газ, каза Милевски. Тази контролирана финансова загуба за миналата година е 18 млн. лева, добави той.

Съветът на директорите на "Топлофикация София" вече е приел краткосрочна програма за стабилизиране на дружеството и за преодоляване на кризата на доверие сред клиентите. Предстои Министерството на икономиката и енергетиката да даде становището си по нея.

От началото на август дружеството започва кампания за стимулиране на коректните потребители и за постоянна работа с клиентите с просрочени сметки. Акцията ще съвпадне с разпращането на първите изравнителни сметки за парното.

Депутатите от комисията за борба с корупцията решиха  да предложат на Министерството на финансите да провери възлагането на обществени поръчки в "Топлофикация София".

Споделяне

Още от Бизнес