Сашо Диков напуска Канал 3, новите собственици действали зад гърба му

“Зависимостта на медиите от държавната реклама превръща България в журналистическо блато“

Сашо Диков, сн. БГНЕС

Програмният директор на "Канал 3" Сашо Диков заяви, че напуска телевизията заради грубо нарушаване на договорките с новите собственици "Медийна инвестиционна организация" АД, които придобиха телевизията преди около месец и половина. Той заяви, че е получил уверение от новите собственици, че ще има пълна свобода, заради което е приел да запази поста си, но впоследствие те са започнали да действат “зад гърба му“.

Конкретният повод е уволнението на дългогодишния репортер в телевизията Петя Петрова отпреди няколко дни, като Диков уточни, че “който и да беше уволнен по този начин, щях да постъпя така“.

"Уволнението на репортера Петя Петрова стана зад гърба ми, без никой да ме информира и да се допита до мен", посочи Диков. Петрова беше уволнена с мотива, че е отразила протест пред земеделското министерство, без да е потърсила гледната точка на другата страна. По думите на Диков обаче ведомството е било потърсено за коментар, какъвто не е получен.

Освен това Мария Опренова, която е основен акционер в компанията, придобила телевизията, смятала, че Петрова е “човек на Бойко Борисов“ и това създавало опасност за едностранно отразяване в репортажите.

Диков обаче коментира, че отстраняването на човек от "Канал 3" по професионални причини би следвало да бъде решавано от самия него.

“Имаше още няколко детайла, по които също ме бяха заобиколили, и чашата преля. Имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така", каза Диков.

Той посочи, че след като е решил да напусне телевизията, е имал разговори с Мария Опренова с различни предложения, за да остане. “Едно от тях беше доста екзотично - да остана като програмен директор, но да бъде назначен главен редактор, който сам да определя какво ще се снима и излъчва, без да е под мое подчинение“, заяви Диков.

“Ясно е, че все по-трудно една медия може да се издържа от честна и професионална журналистика. Такава журналистика създава проблеми на собствениците си, отблъсква рекламодатели, а и не е особено интересна за аудиторията“, заяви Диков.

“Липсата на пари в медиите и все по-голямата зависимост от държавната реклама превръща България в журналистическо блато, в което трудно се вижда кой на кой господ се кланя“, допълни той.

Диков заяви, че приходите за издръжката на телевизията досега винаги са идвали законно. "Затова сме пускали предавания с прословутите врачки и еротика вечер. По-добре така, отколкото с пари под масата", посочи журналистът. Той съобщи, че "Канал 3" е получавал пари и от партии, но също по законния ред.

Диков заяви, че при нужда ще продължи да съдейства и помага на "Канал 3", запазвайки доброто си отношение към телевизията. Възможно било да се завърне в нея като водещ на ново "политическо риалити" през есента, но това щяло да бъде обект на допълнителни разговори и зависело от политиката на телевизията.

 

Фирма на съпруга на Опренова спечелила обществени поръчки за 30 млн. лева

Междувременно сайтът “Биволъ“ съобщи, че фирма на съпруга на Опренова е спечелил за 2 години обществени поръчки за над 30 млн. лева.

Относно средствата за придобиване на телевизията новият собственик Мария Опренова заяви пред Радио К2, че "парите са семейни, нейни и на съпруга ѝ". По неофициална информация става въпрос за 1 млн. лева.

Съпругът на Мария Опренова е Любомир Минчев, който е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване "Телелинк", еднолична собственост на "Телелинк Холдингс Б.В." Нидерландия (предишно име "СийТех Холдинг"). Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел, показа проверка на Биволъ в търговския регистър. Самият Спас Русев обаче не фигурира в борда на българската фирма.

В периода 2011 - 2013 “Телелинк“ е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лв, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Фирмата доставя телекомуникационно оборудване, софтуер, резервни части и консумативи за IT инфраструктурата на Столична община, Агенцията по вписванията, Министерството на здравеопазването, съдилищата и др.

Най-впечатляваща е поръчката за "интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница", спечелена от консорциум между “Телелинк“ и “Индра Системас“ АД (Испания), която е на стойност 28 149 242.79 лв без ДДС. Тази поръчка е финансирана по европейските оперативни програми и е възложена от Дирекция "Международни проекти" на МВР на 7 май 2013 година.

"Дейностите включват изграждане на локални координационни центрове, стационарни постове за техническо наблюдение, мобилни постове за техническо наблюдение и периметрови сигнално охранителни системи, комуникационно оборудване за осигуряване на предаване на видеоинформация, данни и др. между отделните елементи на интегрираната система, доизграждане на регионален координационен център, надграждане на национален координационен център, както и съпътстващи строително ремонтни работи, обучение, инсталационни и интеграционни дейности и тестване на системата" - гласи описанието на поръчката.

Биволъ потърси Мария Опренова за коментар относно връзката между обществените поръчки и нарастването на семейното благосъстояние. "Нямам никакво участие в "Телелинк" и не мога да коментирам", каза тя. Мария Опренова потвърди, че средствата за покупката са "семейни", но беше категорична, че "Телелинк" не е семейна фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?