Сашо Дончев: Не "Овергаз", а "Булгаргаз" си е "чиста проба посредник"

Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев отхвърли като "лъжа" твърденията, че дружеството, в което контролен дял има руският държавен монополист "Газпром", е посредник в газовите доставки. "Овергаз" е "маркетингова структура с участието на "Газпром", която "развива пазара", заяви Дончев в неделя пред бТВ.

Той повтори тезата си, че посредник всъщност е държавната компания "Булгаргаз". "В днешната ситуация извън обществените му функции "Булгаргаз" си е чиста проба посредник, тъй като не добавя никаква стойност в услугата", коментира той.

Дончев определи като "откровена лъжа" и констатациите, че природният газ в България е скъп. "Той не се търгува на борсите, но се определя от движението на цените на някои борсови стоки", посочи Дончев.

Той изтъкна, че природният газ е най-евтината възможна енергия в България. Според цитирани от него данни месечното отопление на средностатистическо семейство с електроенергия излиза по 182 лв, с газьол- 283 лв, а с газ- 101 лв.

В момента правителството преговаря с "Газпром" за нов договор за газови доставки, като отново настоява за премахване на посредниците. Назначен беше и одит на газоразпределителните фирми, за да се види "къде изтичат печалбите".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес