Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор

Съюзът на издателите е поискал среща с президента в края на март

Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор

Собственикът на в."Сега" и на газовата компания "Овергаз" Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор Сотир Цацаров за срещата, на която поиска от бизнесмена да смекчи критичната позиция по отношение на него, ако смята, че е допуснал грешка. Това заяви Дончев пред бТВ.

Бизнесменът даде и съвет на Цацаров да живее така, че да не се срамува, от това което прави, защото тогава неговите близки няма да се притесняват за глупостите написани по негов адрес в някоя медия. Пред Нова телевизия Дончев обясни, че случаят излиза чак сега, защото срещата е била пет дни прези парламентарните избори и той не е искал да бъде обвинен, че се опитва да повлияе на тях.

В разпространено онлайн видео във вторник от бизнес форум Дончев разказа, че на неформална среща главният прокурор Сотир Цацаров е похвалил бизнеса му и е запитал защо финансира партия "Да, България" и телевизия "Би Ай Ти".

По-късно от прокуратурата в официално съобщение обвиниха Дончев, че се е опитал да оказва натиск по проверка за цените на природния газ и отрекоха главният прокурор да е оказвал натиск върху Дончев. До момента Сотир Цацаров публично не е коментирал случая.

Дончев определи случилото се като практики от "ранните години на комунистическата държава", около 50-те години, когато все още имаше култ към личността.

В края на март Съюзът на издателите е изпратил писмо до президента Румен Радев, за да го запознае с тревожните факти, съобщи още Дончев. До ден днешен обаче все още няма отговор от президентската институция, уточни той.

Дончев защити бизнесмена Георги Гергов в чийто офис се е провела срещата. Гергов е член на Изпълнителното бюро на БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова поиска оставката му заради случая. Гергов обаче отказал и в събота на пленум на партията ще разгледа изключването му от ръководството на БСП.

Срещата на 21 март в офиса на "модератора" Георги Гергов

Сашо Дончев разказа, че на 18 март (събота) Георги Гергов му се обадил по телефона и звучал "истински разтревожен". Искал да му съобщи нещо и го направил "с добро сърце". За това се срещнали по обяд на 20 март – понеделник в офиса на Гергов в ЦУМ.

Гергов попитал Дончев: "Ти имаш ли нещо общо с проекта на Христо Иванов. И с Би Ай Ти". Дончев му отговорил, че няма. Тогава Гергов се обадил на главния прокурор, но той не могъл да отиде, защото бил ангажиран. Така срещата била отложена за следващия ден – 21 март (вторник) от 12 часа, когато се състояла.

"И аз отивам с ясното съгласие, че той не идва като главен прокурор, а като гражданин, за нещо, което е толкова важно за него и за Гергов", обясни Дончев.

Цацаров започнал разговора с "увертюра". Дал висока оценка за присъствието на Дончев публичното пространство, казал му, че има хубав бизнес и в един момент каза: "Като имате такъв хубав живот, защо ви е нужно да финансирате партията на Христо Иванов?". След което попитал и за телевизията "Би Ай Ти", разказа Дончев.

Той му отговорил, че няма нищо общо и някой го заблуждава. Тогава Цацаров му казал, че него го "информират специалните служби". "Притеснително е, че службите може да дезинформират главния прокурор", каза Дончев.

Двамата разговаряли и за "любимия вестник" и любимия журналист Комарницки" на Сашо Дончев и как 20-годишната дъщеря на главния прокурор възприемала карикатурите на журналиста.

Дончев коментира отношенията си с Георги Гергов като хора, които се познават отдавна. Описа пловдивския бизнесмен като човек "с добро сърце", който събирал хората за да разрешава проблеми между тях.

"Не сме приятели, но се познаваме достатъчно отдавна, познати са нашите семейства, ходили сме в Пловдив, отношения между познати хора... Да не излезе, че той (Георги Гергов – бел. ред.) е най-черният от всички. Нямам причини да се отнасям към човека, който познавам с лошо, нямам причини да смятам, че той е искал да ме постави в лоша ситуация...Той обича да събира хората, той е медиатор, такъв му е манталитетът. Не бих го нарекъл посредник", разказа за отношенията си с Гергов и неговата роля в срещата Дончев.

Писмото от Софийската градска прокуратура

По време на разговора Сашо Дончев показал на Цацаров и получено писмо от Софийската градска прокуратура. Главният прокурор му обяснил, че няма нищо общо с него.

И аз не мога да разбера какво се иска в това писмо, каза Дончев. Но преразказа, написаното "услужливо", както той обясни в БГНЕС съдържание на писмото. Това бил "сигнал, подписан от някой, но подаден от "Булгаргаз", че лицето Сашо Дончев в заговор с Европейска комисия и тръгнал да дестабилизира българската икономика".

"Някой иска да ме обвини в подготовка на държавен преврат или нещо подобно, че искам да дестабилизирам цялата българска икономика", предположи още Дончев.

"По време на срещата с Цацаров нито веднъж не е станало дума за газ, освен че имам добър бизнес и добре съм си го подредил", каза Дончев.

С брата на Валери Симеонов бяхме съученици

Бизнесменът коментира и хипотезата, че действал против Валери Симеонов, за да не поеме той министерството на енергетиката.

"С Валери Симеонов сме израсли в една махала, съученик съм на брат му, който също се казва Сашо, викахме му Сашо Протона, много умен млад човек. Нямам лоши чувства към Валери Симеонов, нито той към мен, надявам се", обясни Дончев.

Той добави, че няма проблеми, когато държавата играе в иономиката по правилата.

"Никога не съм искал никоя държавна институция през всички тези правителства да ми направят услуга за цената на газа. Аз съм достатъчно горд", каза Сашо Дончев.

Прокурорите, които му пращат писмата, "могат да ме помолят за експертиза – да им покажем колко некадърно е ръководството на "Булгаргаз", който се управлява от ченге, от доносник, това е председателят на борда на "Булгаргаз", каза бизнесменът.

Извинение или обвинение

"Чакам извинение от г-н Цацаров, ако приеме, че за него, това е грешка", каза Сашо Дончев пред бТВ. Той поясни, че "всеки греши, дори и аз на тези години, но това са грешки, които засягат цялото общество".

На въпрос дали ако вместо извинение, получи обвинение бизнесменът отговори: "Съдба... От съдбата си никой не може да избяга. Нямам никакви притеснения".

Сашо Дончев разказа, че веднага след изборите на 28-29 март имало извънредно заседание на Съюза на издателите и като първа стъпка написали писмо с искане за среща с президента, "за да го запознаем с тревожни за нас като издатели факти." До момента обаче нямало реакция от държавния глава.

Накрая на интервюто пред Нова телевизия Сашо Дончев си позволи да даде два съвета на главния прокурор.

"Първо трябва да живееш така, че никога да не се срамуваш от това, което правиш. И второ, ако ти живееш по начина, по който казах, няма нужда да се притесняваш, че твоите близки хора, познатите ти, любимите ти хора, като прочетат някаква глупост в медия силно ще се притеснят. Ето моите роднини не се притесняват за глупости, които се пишат по мой адрес", каза Сашо Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България