Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сашо Дончев отхвърли контраобвинението на Цацаров за натиск

Георги Гергов е бил посредник и домакин на срещата, на която главният прокурор заплашвал бизнесмена издател

7 коментара
Красимир Гергов, Сашо Дончев и Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията на бизнесмена и издател Сашо Дончев, че на среща между двамата му е отправил заплахи и обвини Дончев, че се е опитал да окаже натиск върху него във връзка с работата на негови подчинени в прокуратурата. Разпространената в четвъртък позиция на главния прокурор е по повод запис от публична среща, на която Сашо Дончев разказва как Цацаров му е заявил, че "поведението му става неприемливо и нетърпимо", визирайки критичната позиция на издавания от него вестник "Сега" и приписвайки му отношения с телевизия Би Ай Ти, водещия Сашо Диков и партия "Да, България".


В специалната позиция на Сотир Цацаров, изложена в трето лице, се потвърждава, че среща с Дончев е имало, без да се уточнява къде. Тя е била в качеството му на представител на една от работодателските организации и именно тогава, твърди Цацаров, Дончев поискал от него да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, свързана с дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Главният прокурор казва, че е отказал такава намеса и занапред ще проявява нулева толерантност към всеки, който се опитва да поставя себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Цацаров декларира уважение към свободата на словото, но с уговорката, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на нормалните демократични стандарти.

"Посредникът" Георги Гергов се покри

Сашо Дончев потвърди в четвъртък следобед пред телевизия Би Ай Ти неофициална информация, че посредник на срещата му с главния прокурор е бил бизнесменът и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, който обаче не си вдига телефона и очевидно отказва контакт с медиите. Самият разговор се провел в офиса на Гергов в ЦУМ.

Сашо Дончев отрече твърденията на Цацаров, че е бил инициатор на срещата, както и че искал от него да упражни натиск върху прокурори.

"Срещата не е инициирана от мен. Аз често съм упрекван че нямам такъв навик. Нито веднъж не съм инициирал среща с държавни институции не смятам, че ние имаме нужда от такива парадни пи ар срещи", каза Дончев.

"Бях поканен на срещата от Георги Гергов. В събота, на 18 март Гергов ми се обади по обяд и дали е възможно да се видим в понеделник. Срещата се състоя на 21 март, във вторник, като си мислех, че Гергов има искреното желание да изчистим някакви недоразумения", разказа Дончев.

Цацаров към бизнесмена: Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо?

"Когато Цацаров започна разговор с това "Защо го правите? Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо", тогава разбрах какъв е замисълът на цялата среща", продължи Дончев. "Почувствах се омерзен, защото това ми се случва не за пръв път в новата история на България. Тук се създадоха практики, които нямат нищо общо със свободата, с демокрацията, с правото на личен живот", коментира бизнесменът и допълни, че не се е почувствал уплашен нито по време на разговора, нито сега, след официалната позиция на Цацаров.

"Много говориш по ТЕЛЕФОНА"

По думите му Гергов е присъствал на цялата среща и останал с главния прокурор, след като Дончев си тръгнал. На следващия ден, след като Дончев е споделил пред други хора по телефона за случилото се, получил есемес от Гергов: "Много говориш по ТЕЛЕФОНА".

Бизнесменът каза, че е подал запитване до Бюрото за контрол на СРС на какво основание го следят. На срещата им главният прокурор му дал да се разбере, че телефонът и кореспонденцията му се следят, но уточнил, че това не се прави от негови подчинени, а от други институции.

Сашо Дончев заяви, че ако има разследване, ще разкрие всички детайли за тази среща, но главните неща вече е казал – включително на дискусията с Дамския бизнес клуб, която е знаел, че се записва официално. Именно от тази среща бе изтеклият запис в интернет, заради който гръмна скандалът.


Дончев заяви, че не е финансирал "Да, България", както и че никога не е финансирал политически партии.

Христо Иванов: Цацаров да се оттегли, за да се проведе независимо разследване

Междувременно лидерът на "Да, България!" Христо Иванов коментира в четвъртък, че срещата на главния прокурор със собственика на "Овергаз" е недопустима, ако не е проведена в Съдебната палата и за нея не е съставен протокол. Бившият правосъден министър подчерта, че версиите и на двамата участници в срещата не могат да бъдат разследвани, докато Сотир Цацаров заема поста главен прокурор. "По тази причина апелираме Сотир Цацаров да освободи поста, като си подаде оставката", заяви той.


"Ако Цацаров твърди, че му е оказан опит за влияние, защо Дончев не е станал следствен, попита Христо Иванов и допълни: "Дори да вземем версията на Цацаров, става дума за липса на хигиена на главния прокурор". Той постави и въпроса за посредника, за това как е поискана тази среща, има ли официално писмо, вписана ли е в публичния протокол на главната прокуратура.

Ето пълния текст на официалната позиция на Сотир Цацаров, публикувана на сайта на Прокуратурата:

"Във връзка с тиражирани в медиите изявления за упражнен натиск върху бизнесмена и издател Сашо Дончев, Пресцентърът на ПРБ представя следната позиция на главния прокурор:


Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени.

Главният прокурор е приел среща с него като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана.

Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите.


Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор. Той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия.


Главният прокурор категорично заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти."

Обявената позиция на главния прокурор не затваря темата, тъй като предстои изявление на Сашо Дончев по случая. Срещата му с Цацаров е станала миналия месец и оттогава досега той я е коментирал нееднократно пред колеги, но не и пред медиите.

"Бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, дето аз подкрепям "Да, България"? Какво е това, дето моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ? И разбира се, вестник "Сега" и Комарницки... Аз го гледам и викам: Абе, вие какво искате да ми кажете", разказва Дончев за срещата си с главния прокурор, докато коментира темата за състоянието на медиите и регулациите в страната.


"Ами казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите си", казал главният прокурор в отговор. "И аз викам "Ми тоя същия господин Филчев прати барети, какво се случва, какво последва?". И продължих: "Да ви информирам, че нямам нищо общо с тази партия "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен това, че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета – това е вярно. И този нахалник какво ми казва: "Ама аз не смятам, че вие нямате право да го правите", което на мен, нали се сещате след всичко което ми казва, каква ми беше... И аз викам: "Абе, вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам". След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем... Да оставим детайлите, но бях поканен на среща, по негова молба, на среща в чужд офис", допълва Дончев.


"Мисля, че едно общество, което има принципи, и законовата уредба и институциите в това общество защитават тези принципи, даже на ум не им идва да хулят някой от екрана на телевизора или да пишат за него глупости във вестника. През ум не им минава. Погледнете, примерно, във Великобритания няма по-тежки регулации за медиите, но там това не се случва. Случва се поради същата тази култура, поради същия манталитет и поради абсолютната убеденост в безнаказаност", коментира бизнесменът.

Mediapool потърси реакции в парламента по повод избухналия скандал, но повечето депутати се измъкнаха с обяснението, че не са запознати със случая.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че не знае за какво става дума, тъй като не е гледал видеото. Депутатът и журналист от партийната преса на БСП Александър Симов каза, че би могъл да коментира, но след като се запознае

Народният представител от БСП Драгомир Стойнев пък заяви, че не знае в какво качество да коментира казуса.

Ексжурналистът и народен представител от ГЕРБ Тома Биков заяви пред Mediapool, че думите на Дончев са твърдения. "Той трябва да обясни публично какво има предвид, тъй като на подобни сбирки, като тази на която е разказал историята, се чуват какви ли не случки", каза Биков. "Освен това е много важно да се чуе и позицията на главния прокурор по казуса", допълни той. Биков смята още, че Дончев "трябва да сезира институциите".

От ДПС отказаха каквито и да е коментари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Vidco91
  #7
 2. обикновен_deactivated_1521757111
  #6

  Прочетете другия материал по темата:"Кому вярвате в спора Цацаров - Дончев" от Илиян Василев. Ще видите ужасяващата картина от смачкването на държавата, мотивите и движението на марионетките, чрез които се извършва това.

 3. Milenca
  #5
 4. Некой хора не могат да разберат какво значи демократична конституция! Тoва знaчи 2 мандата по 7 години ПЪЛЕН имунитет! А пълен имуните значи каквото и д правиш, с пръст не могат да те пипнат! Него го е зибрал Бойко! А Бойко го е избрал народа! Какво повече?

 5. joro
  #3

  Ех, как нЕма нЕкой да приготви един тиган с повече горещ зехтин...

 6. musura
  #2

  И още нещо, мисля, че Главния е нещо притеснен, да не би разговора му да е записан... Щото аз ако съм Главен с тези правомощия като на ЦацарOff, се чудя какъв натиск може да ми окаже някой различен от Създателя, ако няма доказателства за незаконна дейност?!

 7. musura
  #1

  На всички ни е ясно в каква държава живеем! С прокуратура от съветски тип, с главен прокурор подчинен само на Господ (официално) и неофициално на #КОЙ! С политици, миснистри, административни ръководители, съдебна система и като цяло цялата администрация контролирана от същия този модел #КОЙ - това са хора настоящи масони, русофили, библиотекари и бивши агенти на ДС и КГБ. Тази държава не е на гражданите, тя е завладяна преди 70 години от една прослойка глупави, необразовани, но амбициозни полу-хора,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.