САЩ: Агресорите в Украйна са проруските сепаратисти

САЩ: Агресорите в Украйна са проруските сепаратисти

Агресорите в конфликта в Източна Украйна са подкрепяните от Русия сепаратисти, а не въоръжените сили на Киев, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Франс прес.

Американските дипломати приветстваха срещата в Берлин между украинския президент Петро Порошенко, германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за прилагане на подписаното през февруари споразумение от Минск.

Въпреки това, подчерта говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, "оставаме загрижени от насилието в източните части на Украйна. Нашите анализи продължават да показват, че именно сепаратистките сили, смесени с руски сили, предприемат агресивни операции, а не украинските сили".

"Оспорваме твърдо опитите на Русия да обвини Украйна в агресия. Нищо не показва, че Украйна има намерение да провежда нападателни операции в източната част на страната", добави американският говорител.

В понеделник украинският президент Петро Порошенко обвини Москва, че изпраща големи подкрепления на сепаратистите в източната част на страната му, припомня БТА.

След преговорите с Оланд и Меркел украинският президент потвърди и създаването на три хуманитарно-логистични центрове на териториите на Донецка и Луганска области.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят