САЩ атакуваха режима в Бирма

САЩ атакуваха режима в Бирма

Американският президент Джордж Буш осъди управляващата хунта в Бирма (преименувана на Мианма) като “режим на страха” и заяви, че народът на САЩ е оскърбен от нарушенията на човешките права в страната, съобщи ББС. Неговата реч бе произнесена пред Генералната асамблея на ООН, след като през последната седмица десетки хиляди будистки монаси и цивилни граждани организираха мащабни протести в бившата столица на азиатската държава Рангун.

Монасите вече отхвърлиха ултиматума на армията да прекратят протестите си.

Във вторник Буш призова за налагане на по-строги санкции от ООН срещу хунтата. Според САЩ те трябва да се изразяват в забрана за издаване на визи за режима на управляващите в Бирма, за техните спонсори, както и за основните виновници за нарушаване на човешките права в държавата.

Според анализаторите обаче затягането на санкциите най-вероятно няма да доведе до резултат, ако не бъде подкрепено от най-големите търговски партньори на Бирма - Индия и Китай. Пекин от своя страна изрази надежда за стабилност на Мианма.

"Китай винаги е следвал политика на ненамеса. Като съсед на Мианма Китай желае стабилност и икономическо развитие в страната", заяви говорител на външното министерство, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова хунтата да запази спокойствие и да се опази от крайни реакция срещу протестиращите. В същия дух е призивът и на японското правителство.   

"Призоваваме правителството на Мианма да запази спокойствие и да не реагира по краен начин" срещу демонстрациите, които са израз на "народната воля", заяви говорител  на японското външно министерство.

Британският премиер Гордън Браун прикани Европейския съюз да заеме по-твърда позиция срещу военната хунта в Мианма. В писмо до лидерите на държавите-членки на ЕС Браун заявява, че санкциите срещу управляващата хунта в азиатската държава трябва да бъдат затегнати в отговор на репресиите срещу дисиденти в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят