САЩ бомбардираха "Ислямска държава" край ключов язовир в Ирак

Боец на Ислямска държава на своя пост

Съединените щати нанесоха първите си военновъздушни удари на сунитска територия в Ирак, бомбардирайки "Ислямска държава" край ключов язовир на река Ефрат, предаде Ройтерс в неделя. Ударите са били извършени по молба на иракското правителство и са били в подкрепа на правителствените сили за сигурност и сунитските племена, които защитават язовир Хадита, уточни американското централно командване. Целта им е джихадистите да не заплашват сигурността на язовира, който остава под контрола на иракските сили.

"Иракското правителство поиска подкрепа от нас. На второ място, самите иракски сили за сигурност, които са на мястото, планираха операцията. Иракските военновъздушни сили също извършват удари. Освен това язовир Хадита е изключително важно съоръжение. Той е вторият по големина хидроелектрически язовир в страната", каза американският министър на отбраната Чък Хейгъл по време на визитата си в Тбилиси.

Това е първият път, когато Вашингтон извършва удари в подкрепа на сунитските племенни милиции от началото на военновъздушната кампания в Ирак на 8 август. Досегашните атаки бяха предимно в подкрепа на кюрдските сили в северната част на страната.

Язовирите са ключови цели за джихадистите и най-сериозните боеве бяха за язовир Мосул, който е най-големият на река Тигър. "Ислямска държава" много пъти се опита да превзема и Хадита, припомня Ройтерс.

Военните мерки са само един от много аспекти на борбата с ислямистите от групировката Ислямска държава, заяви от своя страна американският държавен секретар Джон Кери в телефонен разговор с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред Араби Кери е подчертал необходимостта от решителни действия за пресичането на финансовите потоци за ИД, както и на потоците от нови попълнения в редиците на джихадистите.

Кери е подчертали необходимостта от координация на усилията с арабските партньори на международно и местно равнище.

Дипломат номер едно на САЩ е припомнил, че Ирак е на предна линия във войната с "Ислямска държава" и останалите страни трябва да му помогнат.

Разговорът между Кери и Ал Араби се състоя преди срещата на ниво министри на страните от Арабската лига.

Споделяне

Още от Свят