САЩ: България да не се поддава на натиск в енергетиката

САЩ: България да не се поддава на натиск в енергетиката

За втори път през последните две седмици в четвъртък американският посланик в България Джеймс Уорлик призова за прозрачност в българската енергетика и преодоляване на енергийната зависимост от Русия.

"Решенията, които правителството прави сега, ще определят бъдещето на страната за десетилетия напред", заяви дипломатът пред членовете на Американската търговска камара в четвъртък.

Той коментира, че енергийната сигурност се постига чрез прозрачност и диверсификация на източниците, което изисква инвестиции, дипломация, умения за преговори и стратегическа визия.

"Енергийните проекти трябва да бъдат оценявани на база на икономическите ползи и не трябва да бъдат основани на политика и натиск", посочи Уорлик.

Според него постигането на енергийна сигурност е вероятно най-голямото предизвикателство, пред което се изправя всяко едно правителство.

Той посочи още, че проекти като газопровода "Набуко" и междусистемните газови връзки с Гърция и другите съседни страни са критични за енергийната сигурност на България, но не са достатъчни.

От същото значение е и постигането на прозрачност в енергийния сектор. Уорлик каза, че без прозрачност ще се появят интереси, които ще настояват за тайни сделки или ще се борят да запазят статуквото.

Посланикът коментира още, че интегрирането на България във всички европейски структури, включително и в Еврозоната е в интерес и на САЩ. Той посочи, че българите трябва да се гордеят с постигането на най-ниския бюджетен дефицит в Европа миналата година и с това, че вероятно страната ще бъде единствената с балансиран бюджет през 2010-та и вероятно - единствената, отговаряща на всички условия от Маастрихт.

Според дипломата всичко това е предпоставка за приемането на България в Еврозоната, а финансовата дисциплина на правителството ще е основна за влизането в механизма ERM II.

Пред членовете на Американската търговска камара в София Джеймс Уорлик отбеляза, че САЩ са шестият най-голям инвеститор в България и че двустранната търговия трябва да се развива. В това число и български фирми да инвестират в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България