САЩ: България има по-добри опции от АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

Както и да се нарича "Турски поток" тук, той си остава руски инструмент, заяви пом.-държавният секретар Фанън

Франсис Фанън

САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект "Турски поток" в България ("Балкански поток") и изграждането на АЕЦ "Белене", тъй като те не осигуряват енергийна диверсификация и сигурност на страната, а освен това руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло. В същото време Вашингтон силно насърчава реализацията на газовата връзка между България и Гърция, планирана да осигурява втечнен газ от различни страни, включително от САЩ.

Това стана ясно от думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, пред журналисти след срещата му в четвъртък с енергийния министър Теменужка Петкова, с която е разговарял и през януари при нейното посещение в САЩ.

България има по-добри възможности в областта на енергетиката от газопровода "Балкански поток" и АЕЦ "Белене". Газовата връзка с Гърция и инсталирането на малки модулни реактори дават по-голяма енергийна независимост на страната от тези два проекта, които засилват дългогодишното руско влияние в този сектор, коментира Фанън.

Той пристигна в София от Гърция, където придружаваше държавния секретар Майк Помпейо. Следващата му спирка е Скопие, където ще продължи обсъждането на регионалните енергийни перспективи и възможността САЩ да играят важна партньорска роля в тях.

"Обсъдих в София как да продължим това наистина важно сътрудничество и да подкрепим усилията за диверсификация на България", каза американският дипломат.

"С министър Петкова говорихме за партньорството по газовата връзка с Гърция, която е много важен проект, и за положителните стъпки по проекта от януари досега дори в условията на пандемия. Виждаме, че България започва да служи за регионален хъб. Обсъдихме диверсификацията на ядрено горива и нови ядрени технологии. България трябва да види тези възможности", каза Фанън.

Различни имена, един и същ руски инструмент

Помощник-държавният секретар даде да се разбере, че американските санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", които през октомври трябва да бъдат официално разгледани, ще засегнат продължението на руския газопровод "Турски поток" през българска територия. Това, че българското правителство го нарича "Балкански поток" и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта.

"Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпейо през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние", каза Фанън.

"Не искаме санкции за никого, това не е нашето намерение като партньори и приятели. Целта ни е промяна на поведението на пазарните играчи, за да има честна и прозрачна търговия и това е най-доброто за диверсификацията на доставките.Това е най-доброто за всички играчи и ние ще продължим да работим в тази посока", заяви представителят на САЩ.

От думите му стана ясно, че ако има активи, засегнати от законодателството, с техните собственици ще се обсъди какво да се предприеме. По "Северен поток 2" вече е имало два такива контакта, които са били "доста агресивни".

"Всичките ни притеснения са за това как Русия използва енергетиката", декларира Фанън.

Относно предстоящото кредитиране на "Балкански поток" от американската "Сити банк", която смята да даде заем на "Булгартгрансгаз", и доставката на турбини за газопровода от също американската "Солар търбайнс", Фанън каза, че не е запознат в подробности "кой иска да изкара пари от проекта". Както е известно, България е поела финансирането на строежа на газопровода през своя територия, който е един от най-скъпите инфраструктурни обекти у нас.

"Ако тези компании са замесени, те би трябвало да напуснат проекта", заяви американският дипломат по адрес на американските компании, но уточни, че всичко е въпрос на разговори и повтори, че целта на санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" не е да нанесат икономически щети на когото и да било, а да създадат възможност за промяна.

"Ние сме фокусирани върху ситуацията с газа, но забелязваме същите неща и в ядрената сфера", отвърна Фанън на въпрос обсъдил ли е с Петкова проекта "Белене".

"Има чувствителна зависимост на съществуващите ядрени мощности от руското гориво чрез 50-годишен брак" и САЩ имат политически притеснения за тази зависимост, отбеляза Фанън.

"Нашето виждане за "Белене" е, че търговски и технически този проект не може да доведе до увеличаване на енергийната сигурност на България. Базиран е на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия. Защо България би искала това? Това е технология, която ще погълне много пари, а България може да се възползва от по-добри възможности", коментира помощник-държавния секретар.

Модерни ядрени технологии вместо "Белене"

Съществуващите съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" могат да ползват различно гориво и правителството прави достатъчно добри стъпки в тази посока, каза Фанън, визирайки явно изпитанията на ядреното гориво на американската "Уестингхаус" за българската централа и намерението на ядрения оператор да обяви търг за този тип доставки през 2024 г.

"Освен това има доста напредвали технологии. Русия се възползва от 50-годишната зависимост на България, но вече има разработки на малки модулни реактори, които са нови, не са толкова скъпи, супер сигурни са и това е съвсем различно икономическо и техническо решение. Ние поощряваме не само България, а и всички други държави да възприемат тези технологии", заяви Фанън.

По повод заявеното желание на американската "Дженерал Електрик" да участва като доставчик в ядрения проект, той коментира, че това е частна компания и всеки има право да иска да изкара пари.

Устойчиви принципи, независими от изборните резултати

Представителят на САЩ насърчи усилията на България за напредъка на газовата връзка с Гърция и ангажираността за това на най-високо ниво. "Работи се здраво за наваксване на изоставането отпреди няколко месеца. Има предизвикателства пред проекта, но България проявява лидерство при реализацията му. Проектът има огромна подкрепа", посочи Фанън.

Той подчерта, че политиката на американското правителство е да подкрепя всякакъв вид енергийна диверсификация на Европа. "Да има прозрачен и ефективен пазар, да подобри качеството на околната среда. Това са устойчиви принципи, които бе трябвало да се споделят от всички, независимо кой печели изборите. Ние искаме правителствата да създават подходяща регулаторна среда за бизнеса, но бизнесът е този, който предприема действия", отбеляза помощник-държавният секретар.

САЩ окуражават американския бизнес да идва в България, увери Фанън: "Вярваме, че американските компании могат да работят в условията на споделен търговски интерес. Искаме да продължим да разпознаваме страната ви като създаваща подходяща среда за бизнеса и моя работа е да кажа на нашите компании да дойдат при вас".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?