САЩ дадоха срок за изход на фирми от "Турски поток " и "Северен поток 2"

САЩ дадоха срок за изход на фирми от "Турски поток " и "Северен поток 2"

САЩ дадоха 30 дни на фирмите, обслужващи корабите, полагащи тръбите от газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", да спрат да им предоставят стоки и услуги, ако не искат да им бъдат наложени санкции по силата на Закона за защита на европейската енергийна сигурност от действията на Русия. Това се посочва в публикувано във вторник от Държавния департамент на САЩ съобщение на Бюрото за енергийни ресурси.

В документа се посочва, че на санкции ще подлежат компании, които доставят и монтират оборудване на плавателните съдове, полагащи тръби по дъното на морето, или финансират модернизацията им. Няма да са засегнати онези, които оказват медицинска помощ на екипажите на корабите, или осигуряват техническо обслужване на плавателния съд за избягване на екологични или други щети.

В съобщението се призовава Русия да престане да използва енергийните си ресурси като средство за оказване на принуда. "Русия използва своите тръбопроводи за износ на енергия, но така създава национални и регионални зависимости от доставките си. Така разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, което цели отслабването на европейската сигурност и подкопаването на интересите на националната сигурност и външна политика на САЩ", се казва в съобщението на Държавния департамент. В него се допълва, че ще се използват всички възможности за прекратяване на тези два проекта.

Реално санкциите могат да засегнат само "Северен поток 2", който все още не е напълно готов по дъното на Балтийско море. Двете тръби на "Турски поток" през Черно море обаче са готови и в момента се строи само сухопътното трасе през България. Участъкът на този газопровод през Сърбия също е готов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес