САЩ дариха на българския военен флот нови бойни моторни лодки

Сн. архив

Българските Военноморски сили получиха официално като дарение от САЩ четири нови бързоходни моторни бойни лодки. Церемонията се проведе в Пункта за базиране - Варна и на нея присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. 

По време на ритуала по зачисляване на новата техника, бяха връчени и сертификатите на българските военнослужещи, завършили курса за експлоатацията и обслужването ѝ.
 
Днес реализираме докрай една от многото инициативи за сътрудничество между България и САЩ във военната област, посочи контраадмирал Петев, цитиран от БТА. 
 
По думите му придобиването на новите плавателни съдове подобрява възможностите за бързо предвижване и доставяне на специалните сили на ВМС по море.
 
Ползвайки вертолетите "Пантер" и тези високоскоростни лодки, военният флот вече има пълен комплект за бърза реакция, допълни контраадмиралът. 
 
По думите му плавателните съдове могат да се ползват при терористичен акт, подпомагане при задържане, проверка или ескортиране на кораби. Освен това с лодките може да се извършва търсене и спасяване в морето, както и медицинска евакуация на пострадали. Те ще бъдат и в помощ на МВР в борбата с нелегалната имиграция, допълни Петев.
 
Контраадмиралът уточни, че оборудването на лодките е на много високо ниво, като специалният противотерористичен катер е снабден с хидроакустична станция, както и с камери за нощно и топлинно виждане, които могат да засичат водолази. На всички лодки може да бъде монтирано и тежко автоматично оръжие. 
 
Петев уточни, че скоростта им достига 40 възела, а радиусът им на действие е над 100 морски мили. 
 
България е първата държава от Черноморския регион, която получава такива лодки, каза посланик Ерик Рубин. 
 
По думите му дарението - техниката заедно с оборудването и обучението на българските военни, е около 2 милиона долара. Дипломатът изрази благодарност към Училището на специалните сили на САЩ, което е помогнало за обучението на нашите моряци.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?