САЩ дават 11 млн. долара за залавянето на трима от Ал Каида

Съединените щати предлагат общо 11 милиона долара за залавянето на трима активисти на Ал Каида в Афганистан и Пакистан, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес в четвъртък. САЩ дават 5 милиона долара за всяка информация, която доведе до установяване на местонахождението, задържането и/или осъждането на главния лидер на талибаните в Пакистан Бейтула Мехсуд.

Смятан за ключов представител на терористичната мрежа Ал Каида в племенния район Южен Вазиристан, той е обвинен за убийството в края на 2007 г. на бившия премиер на страната Беназир Бхуто и за други престъпления.

Награда от пет милиона долара е обещана и за информация, която доведе до ареста на Сираджудин Хакани - активист на тясно свързаната с Ал Каида терористична мрежа в Афганистан. Той пое отговорността за атентата срещу хотел "Серена" в Кабул на 14 януари 2008 г., при който бяха убити шестима души, сред
които един американски гражданин.

САЩ предлагат един милион долара за залавянето на либиеца Абу Яя ал Либи, представен като важен член на Ал Каида, избягал през юли 2005 г. от центъра за задържане на заподозрени терористи в американската военновъздушна база в Афганистан Баграм.

Споделяне

Още от Свят