САЩ дават награда от 5 милиона долара за залавянето на сътрудник на Заркауи

САЩ предлагат 5 милиона долара награда за информация, която да доведе до залавянето на Абу Мусаб ал Сури, предполагаем помощник на водача на иракските бунтовници Абу Мусаб ал Заркауи, предаде ДПА.

Решението за наградата е на държавния секретар Колин Пауъл, каза снощи говорителят на Държавния департамент Адам Ерели. По думите на Ерели Ас Сури, известен още като Мустафа Сетмариам Насар е обучавал терористи по използване на отрови и химикали.

Насар е член на Ал Каида и бивш инструктор в терористичните лагери Деринта и Ал Гураба в АФганистан, каза говорителят на департамента.

Новинарската агенция Блумбърг свързва Ал Сури с Ал Заркауи и обявената награда е знак за нарастването на опасенията в САЩ, че Ал Каида може да се сдобие с оръжия за масово унищожение, коментира ДПА.

Според американските власти Абу Мусаб ал Сури е сириец от испански произход. Групировката на Заркауи е извършила множество терористични нападения по света и убийства на заложници в Ирак, сред които двама българи и американец.

В същото време командващият американските морски пехотинци в Ирак генерал-лейтенант Джон Сатлър заяви, че информацията, че е открито главното убежище на групировката на Заркауи във Фалуджа, все още се разследва, предаде Асошиейтед прес.

Във видеовръзка от Фалуджа Сатлър заяви пред журналисти в Пентагона, че не може да каже със сигурност дали това е сградата, откъдето Заракауи ръководел нападенията в Ирак. "Ще продължим да търсим доказателства за това", допълни командващият.

Американската армия във Фалуджа смята, че откритото скривалище е било използвано за главен щаб на групировката на Заркауи. Видеоматериал, заснет от кореспондент на Си Ен Ен, придружаващ морските пехотинци, показва как войници влизат във внушителна сграда с бетонни колони и огромни надписи на арабски на стената "Организация Ал Каида" и "Няма друг Бог освен Аллах, а Мохамед е неговият пророк". Вътре били открити документи, компютри, тетрадки, снимки и екземпляри от Корана.

Миналия месец Заркауи преименува групировката си на "Ал Каида в Ирак". САЩ предлагат 25 милиона долара за залавянето на Заркауи.

Иракските власти признаха, че йорданецът успял да избяга от Фалуджа заедно с други бунтовнически лидери.

При друга операция в четвъртък американските и иракските сили откриха работилница за коли-бомби в индустриална зона на Фалуджа. В нея били открити автомобил с регистрационна лепенка на щата Тексас, подготвян за нанасянето на терористичен удар, и инструкции за сваляне на самолети.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: