САЩ демонстрираха в България едни от най-модерните си изтребители

САЩ представиха в авиобаза "Граф Игнатиево" в петък един от най-модерните си многоцелеви изтребители от пето поколение - Ф-35A. Демонстративните полети бяха част от от съвместната българо-американска летателна подготовка "Тракийски орел" и бяха наблюдавани от президента Румен Радев, военния министър Стефан Янев и висши военни.

Стелт изтребителят Ф-35А е разработен от американската компания "Локхийд Мартин" и е известен със специалното си покритие и форма, които го правят трудно откриваем за радарите.

САЩ прехвърли изтребители Ф-35А в британската авиобаза Лейкънхийд, от където в следващите седмици те ще участват в различни учения в Европа.

"Първото дислоциране на Ф-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“, заяви генерал-лейтенант Ричард Кларк, командващ на Трето командване на Военновъздушните сили на САЩ.

От Министерството на отбраната пък отбелязаха, че "приемането на най-модерния многоцелеви изтребител от пето поколение доказва за пореден път възможностите на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево да приема и обслужва всички типове бойни и транспортни самолети от съюзните държави".

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков припомни, че началото на тези учения е през 2002 година. По думите му те помагат за подобряване на бойните способности и подготовката на българските летци, което ги прави равни на партньорите им в НАТО.

В "Тракийски орел 2017" ВВС на САЩ участват с два изтребителя F-15С и екипажи от 122-ра ескадрила от състава на 159-то авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29, Су-25, Л-39, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Предвижда се съвместните полети на екипажи от ВВС на България и на САЩ да продължат до юни тази година.

Основните цели на съвместната летателна подготовка са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?